Violoncelista Anastasia Kobekina și Orchestra Elveției Italiene, live de la Lugano

O schimbare de ultim moment o aduce pe Anastasia Kobekina, în locul violoncelistului Daniel Müller-Schott ca solistă a Orchestrei Elveției Italiene, joi 19 octombrie, într-un nou concert pe care îl vom transmite în direct potrivit ofertei Uniunii Europene de Radio. Publicul din Lugano și ascultătorii postului nostru vor avea ocazia să o admire pe această tânără artistă care s-a format în Germania cu Frans Helmerson și Jens-Peter Maintz, la Paris cu Jerome Pernoo, în prezent studiind și violoncelul baroc cu Kristin von der Goltz la Frankfurt.

Există o înregistrare cu Anastasia Kobekina, ca interpretă a Concertului op.85 în mi minor pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar în prezența Orchestrei Filarmonicii "G.Enescu", dirijată de Alexandre Bloch, în finala Concursului Internațional "G.Enescu" - ediția 2016, când a câștigat premiul al II-lea. Trei ani mai târziu Anastasia Kobekina era desemnată câștigătoarea Concursului "Ceaikovski" de la Sankt Petersburg, performanțe care o vor aduce pe scenele lumii. Deja presa de specialitate o descrie în termini elogioși legați de potențialul uriaș, eleganța și sinceritatea copleșitoare a demersului său artistic "fără rival", concluzionează publicația "Le Figaro".

Mari orchestre ale lumii și dirijori de prestigiu deja o invită în stagiunile de concerte la Viena, Londra, Barcelona, Hamburg, Moscova, de asemenea o regăsim în marile festivaluri, în galeria interpreților consacrați. Acum o vom asculta interpretând același Concert pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar la Lugano, cu foarte experimentata Orchestră a Elveției Italiene condusă de un dirijor tot din noua generație, polonezul Krzysztof Urbański. Format la Academia de Muzică "Frederic Chopin" din Varșovia cu maestrul Antoni Wit, câștigător al Concursului de dirijat "Primăvara de la Praga", având o bogată experiență dobândită pe trei continente, este din anul 2022 dirijor principal invitat la pupitrul Orchestrei Elveției Italiene.

Muzicienii au pregătit în partea a doua a concertului, Suita simfonică "Șeherazada" de Nikolai Rimski-Korsakov, o lucrare de o mare anvergură și plasticitate, care ne conduce în fascinanta lume a celor "1001 de nopți". Sunt două opusuri despărțite doar de trei decenii, dar atât de diferite ca profil, fiecare purtând amprenta unui alt secol, cu propria sa imagistică și propriul contur stilistic, desigur exprimate prin prisma experienței și a profilului celor doi autori. Acești străluciți artiști din noua generație ne vor oferi un concert valoros, cu siguranță, "ca o nouă provocare", afirmă Anastasia Kobekina într-un interviu, existând de fiecare dată o conexiune atunci când mesajul lor ajunge la public, chiar dacă muzica a fost scrisă cu o sută, sau două sute de ani înainte.

Marina Nedelcu