Sol Gabetta și Christoph Eschenbach deschid Festivalul 'Schleswig-Holstein' - live de la Lübeck duminică, 1 iulie, ora 21.00

Unul dintre cele mai impunătoare festivaluri ale lumii, cu o lungime de 57 de zile și 100 de locații din orașele Germaniei de nord, Festivalul "Schleswig-Holstein" ȋși ȋncepe cea de-a 33-a ediție sub zodia excepționalului. Ȋn direct la Radio România Muzical vom transmite duminică, 1 iulie, de la ora 21.00 concertul inaugural susținut de Orchestra "Elbphilharmonie" a Radiodifuziunii din Hamburg avându-l dirijor pe Christoph Eschenbach, atât de familiar prin prezențele sale la București.

La Sala de Muzică și Congrese din Lübeck este așteptată violoncelista Sol Gabetta, un adevărat fenomen al generației de până ȋn 40 de ani, energică, pasionantă și un virtuoz desăvârșit, cu o imaginație timbrală inepuizabilă. Cea mai recentă distincție i-a fost acordată de Institutul "Herbert von Karajan", aceasta adăugându-se la o lungă listă de premii Echo Klassic, fiind desemnată în repetate rânduri interpreta anului, ca și la numeroasele nominalizări Grammy.

Născută la Córdoba, ȋn Argentina, are printre strămoși atât francezi cât și ruși, vorbind fluent șase limbi; de la 10 ani a ȋnceput să studieze ȋn Europa, la Madrid, Basel și Berlin cu discipoli reputați ai lui Mstislav Rostropovici, precum Ivan Monighetti și David Geringas; ȋn 2006 a fondat Festivalul "SOLsberg" din Elveția, câțiva ani mai târziu a inițiat "Cappella Gabetta", a realizat emisiuni la televiziunea bavareză și continuă să concerteze cu un succes enorm pe marile scene ale lumii cântând pe un instrument construit ȋn 1730 de venețianul Matteo Goffriller.

"Concertul în mi minor de Edward Elgar este cel mai bun concert compus vreodată pentru violoncel" - declara Sol Gabetta pentru revista The Guardian. Este partitura pe care a ȋnregistrat-o de două ori, ultima dată sub bagheta lui Sir Simon Rattle ȋn compania Filarmonicii din Berlin. Este incitant să o auzim din nou ȋn această pagină crepusculară, emblematică pentru repertoriul său atât de bogat. La fel de atractive sunt și celelalte pagini din program: Simfonia Fantastică de Hector Berlioz și, ȋn deschidere, Uvertura Genoveva de Robert Schumann.

Monica Cengher