Sol Gabetta, câștigătoare a Marelui Premiu 'Swiss Music Awards' 2024, concertează alături de Orchestra Philharmonia din Londra condusă de Santtu-Matias Rouvali
Veți asculta o orchestră simfonică recunoscută la nivel mondial, cu sediul la Londra, chiar la Royal Festival Hall, condusă începând cu anul 2021 de Santtu-Matias Rouvali. Muzicianul finlandez deține, de asemenea, și funcția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg începând cu 2017 cu un contract până în 2025 și este dirijor onorific al Orchestrei Filarmonicii din Tampere, Finlanda.
Programul va debuta cu Rapsodia ungară nr.2 în do diez minor de Franz Liszt, cea mai cunoscută din seria celor 19 creații de acest gen dedicate pianului de marele virtuoz al secolului XIX. Compusă în 1847, lucrarea a obținut un succes imediat, iar popularitatea sa extraordinară l-a determinat pe compozitorul Franz Liszt să realizeze și o versiune pentru orchestră, în colaborare cu Franz Doppler, un elev al său. Liszt i-a dat ca exercițiu lui Doppler să orchestreze șase dintre Rapsodiile sale ungare. Fiecare măsură a acestor orchestrații a fost revizuită apoi de Liszt înainte de publicare, dar a fost de acord ca numele lui Doppler să rămână pe prima pagină.
Va urma Concertul nr.1 în Mi bemol major op.107 de Dmitri Șostakovici, dedicat lui Mstislav Rostropovich și pe care acest mare violoncelist rus al secolului XX l-a interpretat în primă audiție la 4 octombrie 1959, la Moscova.
O veți putea urmări acum în rol solistic pe Sol Gabetta (născută în Argentina în 1981, cetățean elvețian din 2018), câștigătoare a Marelui Premiu în cadrul decernărilor "Swiss Music Awards" 2024, fiind astfel recunoscută de Oficiul Federal de Cultură din Elveția ca "o muziciană polivalentă, cu o carieră solistică internațională de excepție."
În partea a doua a concertului de la Royal Festival Hall din Londra, vă veți delecta cu muzica unui compozitor englez. Veți asculta Variațiunile "Enigma" op.36 de Edward Elgar. Totul va începe cu "o temă ascunsă, enigmatică, criptică" urmată de paisprezece variațiuni. Elgar s-a jucat, fiecare variațiune fiind un portret muzical al unui personaj din anturajul său apropiat și, în cele din urmă, al lui însuși.
Vă așteptăm joi, 6 iunie 2024, de la ora 21.30, când Radio România Muzical va transmite în direct acest concert de excepție!