Retrospectiva Festivalului BBC Proms la Concerte de 5 stele
În aceste vremuri atât de dificile pot trece neobservate anumite evenimente culturale care au devenit momente de referință în viața muzicală internațională. Un astfel de reper este Festivalul BBC-Proms.
Oare cine își imagina că va rezista în timp și nu numai atât că va deveni atât de îndrăgit în întreaga lume?
Poate nici fondatorii săi nu au realizat că visul lor va deveni o realitate de care societatea contemporană are atâta nevoie!
Începuturile Festivalului BBC Proms
În 1895, a avut loc primul concert organizat de Henry Wood și impresariat de Robert Newman, managerul, pe atunci, al noului edificiu Queen's Hall din Londra.
Scopul lor a fost acela de a atrage marele public către muzica clasică. De aceea, au prezentat programe accesibile sub forma unor aranjamente mai puțin formale, pe care le-au intitulat "Concerte-Promenade".
S-a dovedit a fi o idee benefică și mai ales adaptabilă la epocile pe care le-a străbătut pe parcursul a peste, deja, 125 de ani de existență!
Transformările Festivalului BBC Proms
De-a lungul timpului, acest festival european s-a tot transformat. Repertoriul s-a diversificat, de la cel clasic la cel contemporan, la care s-au adăugat lucrări special comandate și care cu această ocazie au fost prezentate în primă audiție.
Tematica fiecărei ediții s-a modificat în fiecare an. Astfel, printre subiectele abordate s-au numărat cele dedicate melomanilor începători și familiei, altele în care muzica și literatura au fost în prim-plan (cu accent pe creația engleză), iar altele au fost destinate aniversărilor sau comemorărilor unor importanți artiști ai secolelor trecute dar și contemporani, cum ar fi Erik Satie, Henri Duttileux, Pierre Boulez, Colin Matthews, Bernard Haitink sau Martha Argerich. Din 1960, au fost introduse și reprezentații cu spectacole de operă și evenimente dedicate muzicii extra-europene (India, Thailanda, Indonesia și Japonia), genurilor jazz, gospel și electro-acustic.
După 1970, au apărut și cele două concerte intitulate Prima și Ultima noapte la Proms, precum și cele de la miezul nopții.
Personalități marcante la BBC-Proms
Din 1927, BBC a preluat organizarea acestui eveniment iar ansamblurile acestei corporații au ajuns să evolueze în peste 50% din producție. Din 1941, Royal Albert Hall, cu 5300 de locuri, a devenit una dintre sălile tradiționale unde, de atunci, se desfășoară Festivalul BBC-Proms, la care mai târziu s-au adăugat Cadogan Hall și Hyde Park.
Printre cei care au avut un cuvânt de spus în istoria acestui festival au fost dirijorii Malcolm Sargent, Sir John Barbirolli, Charles Groves, Colin Davis, Charles Mackerras, Sir Georg Solti, Leopold Stokowski și Carlo Maria Giulini.
Apoi, au fost invitați unii dintre cei mai importanți artiști sau ansambluri atât din Marea Britanie cât și din întreaga lume.
Artiști români la Festivalul BBC-Proms
Printre personalitățile din România care au fost prezente la acest mare eveniment cultural s-au numărat soprana Adela Zaharia și mezzosoprana Judith Kutasi și dirijorii Constantin Silvestri și Cristian Măcelaru.
După 125 de ani de existență
De-a lungul anilor, organizatorii s-au orientat în așa fel, încât Festivalul BBC- Proms să rămână în atenția melomanilor ca un reper cultural, fiind considerat ca unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică din lume.
Așadar, în exclusivitate la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele, între 2 - 12 februarie 2021, între orele 15.30-17.00, pe parcursul a nouă ediții, veți avea posibilitatea de a urmări o Retrospectivă a Festivalului BBC Proms din perioada 1989-2004. Realizatori Laura Ana Mânzat și Ana Voinescu.
Audiție plăcută!