Radio România la 88 de ani - dirijorii Simfonicelor Radiodifuziunii Române

Simfonicele Radiodifuziunii Române - o aventură muzicală începută în urmă cu 88 de ani, în sincronizare cu activitatea marilor instituții radio din întreaga lume. Simfonicele Radio România - o aventură posibilă și grație efortului și angajării unor mari personalități ale culturii noastre muzicale. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înființat, din inițiativa și sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra simfonică Radio, ce se afirma prin concerte publice începând cu anul 1932. Jora rămâne arhitect nu numai al actualei Orchestre Naționale Radio, ci și al rolului pe care marea muzică îl are în strategia editorială a instituției, până azi.

Un rol determinant în impunerea Stagiunii Muzicale Radio încă din perioada interbelică au avut și Theodor Rogalski sau Alfred Alessandrescu, într-o perioadă când momente de strălucire rămân legate de nume ca George Enescu sau Willem Mengelberg.

După război, memorabilă a rămas contribuția lui Constantin Silvestri, ca susținător al creației românești și al moștenirii enesciene.

Istorie au făcut, de asemenea, vreme de decenii, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs - ca fondator al actualei Orchestre de Cameră Radio, Horia Andreescu, în perioada post 1989 - autor al uneia dintre cele câteva integrale simfonice enesciene. În istoria foarte recentă a Orchestrei Naționale Radio, rolul de dirijor principal i-a revenit lui Tiberiu Soare.

Povestea continuă…