Radio România și Festivalul Internațional George Enescu 2023
Din 1958, încă de la prima ediție, neîntrerupt până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.
Ediția a 26-a a Festivalului Enescu, care se va desfășura între 27 august și 24 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural; știri și reportaje vor fi difuzate și de Radio România Actualități și în rețeaua studiourilor regionale Radio România.
Concerte în direct și înregistrate
La Radio România Muzical și Radio România Cultural pot fi ascultate 61 dintre concertele care au loc la București, în cadrul Festivalului Enescu, la Ateneu, Sala Palatului și Sala Radio. 33 dintre acestea sunt transmise în direct, iar 28 dintre ele sunt înregistrate, urmând a fi difuzate de Radio România Muzical, începând cu data de 4 octombrie, miercurea și joia, de la ora 19.00.
Programul complet al difuzării transmisiunilor directe și înregistrărilor din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate și live online, la adresele www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.
Fiecare difuzare a unui concert, live sau înregistrat, este însoțită și de programarea a cel puțin un interviu cu personalitățile muzicale protagoniste, cei mai mulți, vedete ale spațiului muzicii clasice internaționale. Toate interviurile sunt postate în forma scrisă pe site-ul Radio România Muzical.
Concerte oferite EBU
Patru dintre concertele festivalului Enescu sunt cuprinse și în Stagiunea de vară a Uniunii Europene de Radio (EBU), care reunește înregistrări și transmisiuni directe ale celor mai importante festivaluri europene, precum BBC Proms, Richard Wagner de la Bayreuth sau festivalul de la Salzburg. Concertul de deschidere a festivalului Enescu, susținut de Orchestra Filarmonicii George Enescu condusă de Cristian Măcelaru (27 august), concertele susținute de Orchestra Tonhalle din Zurich (4 septembrie), Orchestra Gewandhaus din Leipzig (5 septembrie) și Ansamblul Europa galante (10 septembrie) vor fi difuzate înregistrat de radiodifuziunile publice din Suedia, Polonia, Grecia, Letonia, Portugalia, Elveția, printre altele.
Concerte ale artiștilor Radio România
Artiștii Radio România vor fi prezenți, ca-n fiecare ediție, în concertele Festivalului George Enescu. În 1 septembrie, pe scena Sălii Palatului, este invitat Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu pentru poemul simfonic Isis de George Enescu, partitură abordată și pe 11 septembrie, când Corul Academic Radio apare la Ateneul Român alături de Orchestra Filarmonică Wurth. Pe 2 septembrie, Corul Academic Radio interpretează alături Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse partitura lucrării vocal-simfonice Lelio ou le retour a la vie de Hector Berlioz.
Pe 3 septembrie, Orchestra Națională Radio urcă pe scena Sălii Radio, pentru un concert în seria orchestrelor românești, condus de Francesco Lecce Chong, solist pianistul David Fray.
Pe 17 septembrie, Orchestra de Cameră Radio este invitata seriei Concertelor pentru familii și copii, la Teatrul Odeon, iar la Sala Palatului, Orchestra Națională Radio evoluează în cadrul seriei Mari orchestre ale lumii, sub bagheta dirijorului și compozitorului Tan Dun.
Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, apare în distribuția operei în concert Sf Francisc din Assisi de Olivier Messiaen, programată la Sala Palatului pe 20 septembrie, iar Orchestra de Cameră Radio, în seria concertelor de la miezul nopții, sub conducerea celebrului Jose Cura, pe 23 septembrie.
Corul Academic Radio și Corul de copii Radio, pregătite de Ciprian Țuțu, respectiv, Răzvan Rădos, fac parte din distribuția concertului de închidere a festivalului, ce va avea loc pe 24 septembrie, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.
Concerte găzduite de Sala Radio
Sala Radio din București găzduiește una dintre seriile noi ale actualei ediții a Festivaluli Enescu: cea dedicată orchestrelor românești. Între 2 și 24 septembrie au loc aici 9 concerte susținute de principalele orchestre românești, cu programe atractive ce reunesc lucrări celebre și opusuri contemporane, având dirijori și interpreți de mare calibru internațional, atât români, cât și străini.
Editura Casa Radio
Editura Casa Radio este prezentă cu stand propriu la Sala Radio, Sala Palatului, cât și la Ateneul Român. Editura a pregătit noi titluri care urmează a fi lansate cu ocazia Festivalului Internațional "George Enescu". Primul dintre acestea cuprinde lucrări de George Enescu interpretate de un trio redutabil de tineri interpreți români - violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea și pianista Daria Tudor. Alt album îi are în prim plan pe binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio, și pe pianista Sînziana Mircea. Cu ocazia aniversării a 50 ani de la înființarea Cvartetului Voces, apreciat ansamblu Radio România, apare un album ce cuprinde lucrări de George Enescu, Bela Bartok și Pascal Bentoiu, înregistrări din perioada 1988-1998. Mai mulți dintre artiștii care au semnat discuri pentru Editura Casa Radio vor participa la sesiuni de autografe, la finalul concertelor în care sunt protagoniști.
***************************************************
Programul transmisiunilor directe din festivalul Enescu, la Radio România Muzical
Duminică, 27 august
Ora 19.30. În direct de la Sala Palatului, concertul de deschidere, susținut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Cristian Măcelaru. Solist violoncelistul Gautier Capuçon. Antonin Dvorak - Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră, George Enescu - Rapsodia română op. 11 nr. 2 în Re major, Richard Strauss - Suita Cavalerul rozelor op. 59. Comentează Anca Ioana Andriescu.
Luni, 28 august
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Simfonică WDR din Koln. Dirijor: Jorg Widmann. Solistă: violonista Carolin Widman. În program: Jorg Widman - piesa "Con brio", Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră, aranjament după Andante din Sonata pentru clarinet și pian de Felix Mendelssohn; Felix Mendelssohn - Simfonia a V-a op. 107 în re minor "Reforma". Comentează Sebastian Crăciun
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, opera în concert Otello de Giuseppe Verdi cu: Fabio Sartori, Anastasia Bartoli, Luca Salsi, Joseph Dahdah în rolurile principale, alături de Orchestra și Corul Festivalului Maggio Musicale Fiorentino. Dirijor Zubin Mehta.
Marți, 29 august
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Simfonică WDR din Koln. Dirijor Cristian Măcelaru. Solist: baritonul Matthias Goerne. În program: Dan Dediu - Formido (p.a.r.), Mahler-Glanert - selecțiuni din ciclul de lieduri Cornul fermecat al băiatului, Bela Bartok - Muzica baletului Prințul cioplit în lemn op. 13.
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Corul și Orchestra Festivalului Maggio Musicale Fiorentino. Dirijor: Zubin Mehta. În program: George Enescu - preludiul operei Oedipe, Gustav Mahler - Simfonia a II-a în do minor (soliste soprana Christiane Karg și altista Michele Losier).
Miercuri, 30 august
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Filarmonicii Cehe. Dirijor Manfred Honeck. Soliste: pianistele Katia și Marielle Labeque. În program: Bryce Dessner - Concertul pentru două piane și orchestră, Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a V-a op. 64 în mi minor. Comentează Monica Isăcescu Lup.
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Simon Rattle. Gustav Mahler - Simfonia a IX-a. Comentează Ștefan Costache
Joi, 31 august
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Filarmonicii Cehe. Dirijor Manfred Honeck. Ludwig van Beethoven - Simfonia I op. 21 în Do major, Dvorak/Honeck - Fantezia Rusalka, George Enescu - Vox maris op. 31 (solist tenorul Cosmin Ifrim, Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner). Comentează Monica Isăcescu Lup.
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Simfonică din Londra. Dirijor: Simon Rattle. George Enescu - Voix de la nature, Olivier Messiaen - Simfonia Turangalila (Peter Donohoe - pian, Cynthia Millar - Ondes Martenot). Comentează Ștefan Costache.
Vineri, 1 septembrie
Ora 19.30. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse. Dirijor Christian Badea. George Enescu / Pascal Bentoiu - Isis (Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu), Camille Saint Saens - Concertul nr. 3 op. 61 în si minor pentru vioară și orchestră (solist Renaud Capucon), Simfonia a III-a op. 78 cu orgă. Comentează Laura Mânzat
Luni, 4 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Cameristi della Scala. Dirijor Wilson Hermanto. Soliști: violoncelistul Daniel Muller Schott, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică. George Enescu - Aria și Scherzino pentru vioară și orchestră, Richard Strauss - Romanța în Fa major pentru violoncel și orchestră, Piotr Ilici Ceaikovski - Variațiunile rococo op. 33 pentru violoncel și orchestră, Felix Mendelssohn - Simfonia a III-a op. 56 în la minor "Scoțiana". Comentează Anca Ioana Andriescu.
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Tonhalle din Zurich, dirijor Paavo Jarvi. Solist: violoncelistul Andrei Ioniță. Arthur Honegger - Pacific 231, George Enescu - Simfonia concertantă op. 8 în si minor pentru violoncel și orchestră, Antonin Dvorak - Simfonia a IX-a op. 95 în mi minor Din lumea nouă. Comentează Ștefan Costache
Marți, 5 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, dirijor Herbert Blomstedt. George Enescu - selecțiuni din Suita nr. 1 op. 9 în Do major, Anton Bruckner - Simfonia a VII-a în Mi major. Comentează Irina Vasilescu
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Tonhalle din Zurich, dirijor Paavo Jarvi. Anton Bruckner - Simfonia a IX-a în re minor. Comentează Ștefan Costache.
Miercuri, 6 septembrie
Ora 17.00. Festivalul Internațional George Enescu. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, dirijor Herbert Blomstedt. Franz Schubert - Simfonia a V-a D 485 în Si bemol major, Franz Berwald - Amintiri despre muntii norvegieni, Simfonia a III-a în Do major, Singuliere. Comentează Irina Vasilescu
Ora 20.00. Festivalul Internațional George Enescu. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijor Lahav Shani. Solist violonistul Gil Shaham. Louise Farrenc - Uvertura nr. 2 op. 24 în Mi bemol major, Joseph Hadyn - Simfonia nr. 104 în Re major, Johannes Brahms - Concertul op. 77 în Re major pentru vioară și orchestră. Comentează Laura Mânzat.
Joi, 7 septembrie
Ora 19.30. Festivalul Internațional George Enescu. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijor Lahav Shani. Solist pianistul Alexandre Kantorow. George Enescu - Rapsodia română op. 11 nr. 1 în La major, Serghei Prokofiev - Concertul nr. 2 op. 16 în sol minor pentru pian și orchestră, Johannes Brahms - Simfonia I op. 68 în do minor. Comentează Laura Mânzat
Vineri, 8 septembrie
Ora 19.30. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Simfonică din Goteborg. Dirijor Gustavo Gimeno. Solistă violonista Alena Beva. Gyorgy Ligeti - Concertul românesc, George Enescu / Cornel Țăranu - Capriciul român pentru vioară și orchestră, Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a IV-a op. 36 în fa minor. Comentează Andreea Kiseleff
Luni, 11 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra Filarmonică Würth, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu. Dirijoare Anu Tali. Solist pianistul Till Fellner. Enescu/Bentoiu - poemul simfonic "Isis"; Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră și Simfonia a V-a op. 67 în do minor "a destinului". Comentează Irina Vasilescu
Marți, 12 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Camerata Bern. Dirijoare și solistă: Patricia Kopatchinskaja. "Moartea și fata". Lucrări de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo da Venosa, Gyorgy Kurtag. Comentează Corina Rădoi
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, operă în concert cu Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu. Dirijor: Hannu Lintu. Dirijorul corului Iosif Ion Prunner. Din distribuție: Peter Wedd, Ville Rusanen, Timo Riihonen, Mihai Damian, Cosmin Ifrim. Benjamin Britten - opera Billy Budd. Comentează Luminița Arvunescu
Miercuri, 13 septembrie
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Operei Bavareze de Stat din Munchen. Dirijor Vladimir Jurowski. Solist pianistul Yefim Bronfman. Richard Wagner - Preludiul operei Tristan și Isolda, Robert Schumann - Concertul op. 54 în la minor pentru pian și orchestră, Gustav Mahler - Simfonia a IV-a în Sol major (solistă soprana Louise Alder). Comentează Monica Isăcescu.
Joi, 14 septembrie
Ora 16.30. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Orchestra de Cameră din Zürich. Solist și dirijor: Daniel Hope. Johann Sebastian Bach - Concertul BWV 1043 în re minor pentru două viori și orchestră, Philipp Glass - Echorus, Arvo Part - Darf ich, Felix Mendelssohn Bartholdy - Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de coarde, Edward Elgar - Introducere și Allegro op. 47 pentru orchestră de coarde, George Enescu - Intermezzi op. 12, Bela Bartok - 6 dansuri populare românești. Comentează Andreea Chiselev
Ora 19.30. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Operei Bavareze de Stat din Munchen. Dirijor Vladimir Jurowski. Solistă violonista Vilde Frang. Anatol Vieru - Ecran, Alban Berg - Concertul pentru vioară și orchestră "În memoria unui înger", Richard Strauss - Simfonia Alpilor op. 64. Comentează Monica Isăcescu
Vineri, 15 septembrie
ora 16.30. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Collegium Vocale Gent. Dirijor Philippe Herreweghe. Soliști: sopranele Dorothee Mields și Margot Oitzinger, contratenorul Alex Potter, tenorul Guy Cutting și basul Peter Kooij. Johann Sebastian Bach - Missa BWV 232 în si minor. Comentează Monica Mihalache
ora 19.30. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma. Dirijor Tugan Sokhiev. George Enescu - Simfonia nr. 1 op. 13 în Mi bemol major, Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a V-a op. 64 în mi minor. Comentează Anca Ioana Andriescu
Luni, 18 septembrie
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Filarmonică Națională a Ungariei. Dirijor Charles Dutoit. Solistă pianista Martha Argerich. George Enescu - Pastorale-fantaisie pentru orchestră mică, Serghei Prokofiev - Concertul nr. 3 op. 26 în Do major pentru pian și orchestră, Hector Berlioz - Simfonia fantastică op. 14. Comentează Corina Rădoi.
Marți, 19 septembrie
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Filarmonică Națională a Ungariei. Dirijor Cristian Mandeal. Solist violoncelistul Sheku Kanneh Mason. Zoltan Kodaly - Dansuri din Galanta, Dmitri Șostakovici - Concertul nr. 1 op. 107 în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră, George Enescu - Simfonia a II-a op. 17 în La major. Comentează Corina Rădoi
Joi, 21 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Ansamblul Il Giardino armonico și Corul NFM din Wroclaw. Dirijor Giovanni Antonini. Soliști: tenorul Maximilian Schmitt și basul Florian Boesch. Joseph Haydn - Oratoriul Anotimpurile. Comentează Andreea Chiselev.
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Națională a Franței. Dirijor Cristian Măcelaru. Solist violoncelistul Augustin Hadelich. Pierre Boulez - Notations I-IV&VII, Henri Duttileux - Concertul L'arbre des songes pentru vioară și orchestră, Igor Stravinski - Ritualul primăverii. Comentează Sebastian Crăciun
Vineri, 22 septembrie
Ora 17.00. În direct de la Ateneul Român, concertul susținut de Ansamblul Les Dissonances. Solist și conducere artistică: David Grimal. Claude Debussy - Trei schițe simfonice "Marea", George Enescu - Balada op. 4 pentru vioară și orchestră, Aria și Scherzino pentru vioară și orchestră; Arnold Schonberg - poemul simfonic op. 5 Pelleas și Melisande. Comentează Andreea Chiselev
Ora 20.00 În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Națională a Franței și Orchestra Română de Tineret. Dirijor Cristian Măcelaru. Cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner. Solist pianistul Kirill Gerstein. George Enescu - Rapsodia română op. 11 nr. 1 în La major, Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 2 op. 18 în do minor pentru pian și orchestră, George Enescu - Simfonia a III-a op. 21 în Do major. Comentează Sebastian Crăciun
Duminică, 24 septembrie
Ora 20.00. În direct de la Sala Palatului, concertul susținut de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Dirijor Klaus Mäkelä. Cu participarea Corului Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu. Solistă mezzosoprana Jennifer Johnston. George Enescu - Uvertura op. 32 de concert pe teme populare românești, Gustav Mahler - Simfonia a III-a în re minor. Comentează Ștefan Costache