In memoriam pianistul Marius Popp, unul dintre muzicienii care au definit jazz-ul românesc
În 1971, Marius Popp cânta la Sala Palatului alături de legendarul Lionel Hampton. După ce a apărut pe discuri semnate de confrați ca Johnny Răducanu sau Aura Urziceanu, pianistul a realizat primul album ca lider, Panoramic jazz-rock, în 1977. Acesta exprima cele mai noi tendințe din jazz-ului acelei epoci, beneficiind de contribuția unor muzicieni ca Adrian Enescu, Alin Constanțiu, Peter Wertheimer sau Radu Goldiș. Au urmat alte realizări memorabile, precum Nodul gordian (1984), Acordul fin (1989) sau Flașnetarium (1995).
Marius Popp a avut o contribuție imensă la dezvoltarea jazz-ului românesc, atât în calitate de muzician, cât și ca pedagog. El este acela care a întemeiat primul curs de improvație muzicală din România, în cadrul Școlii Populare de Artă din Capitală. Practic, generații întregi de artiști români datorează inițierea în tainele jazz-ului celui care a fost Marius Popp.
Ajuns la vârsta senectuții, pianistul și-a păstrat creativitatea la cote foarte înalte. Albumele Semințe prăjite (2008) și Margine de lume (2013), îl arată pe Marius Popp dornic să exploreze noi sonorități muzicale, așa cum și-a obișnuit admiratorii de-a lungul anilor.
În emisiunea Planeta Jazz de duminică, 18 decembrie, ora 18:00, vom rememora muzica și personalitatea lui Marius Popp, un artist ce a lăsat o moștenirea semnificativă culturii românești contemporane, din care jazz-ul este parte integrantă.