PROMS live: Marc Minkowski si Orchestra Simfonica BBC - miercuri 20 iulie, de la ora 21,30
Pledând pentru muzica franceză dar, totodată, omagiindu-l pe Shakespeare si epoca sa!
O lume întreagă a marcat în 2016 cele patru veacuri care au trecut de la dispariția lui William Shakespeare prin evenimente artistice dintre cele mai variate.
Era și firesc ca într-un asemenea context Marea Britanie să îl omagieze în mod special; și cum "Shakespeare și muzica" rămâne o temă foarte ofertantă, iată că și PROMS 2016 aduce contribuția sa. In acest context, cel mai amplu festival din lume "evadează" în această vară și dincolo de incinta rotundă de la Royal Albert Hall către o altă construcție circulară de mare interes cultural din Londra: "The Globe", reconstituirea celebrului teatru din epoca elisabethană, devenit un autentic templu închinat istoriei teatrului, tradițiilor sale și - nu în ultimul rând - memoriei "Marelui Will". Sala mică de aici (ce poartă numele americanului Sam Wanamaker - inițiatorul acestui proiect arhitectonic londonez) apare pe afișele Proms 2016 în 13 august, alăturându-se unui alt spațiu pe care festivalul îl descoperă publicului său în 6 august: Capela de la Old Royal Navy College din Greenwich...
In tradiționalul decor al concertelor Proms, la Royal Albert Hall - în direct și la Radio Romania Muzical miercuri 20 iulie - Orchestra Simfonică BBC aduce în prim plan o lucrare inspirată de William Shakespeare mai rar auzită la noi: Suita op.57 extrasă de Gabriel Fauré din muzica de scenă realizată pentru un spectacol parizian ce s-a vrut o versiune mai "facilă" a piesei "Neguțătorul din Veneția"de Shakespeare. Muzica pentru "Shylock"a fost dirijată la premieră chiar de compozitor în decembrie 1889, iar piesa a rezistat 56 de reprezentații. Fauré a publicat suita in 1890, după ce a renunțat la unele numere, a amplificat altele, a adăugat pagini și a reorchestrat, pentru o formație mai complexă, întreaga partitură.
Cu acest opus, dirijorul Marc Minkowski deschide programul serii sale la Proms, la conducerea Orchestrei Simfonice BBC, care revine în iureșul ediției 2016 a festivalului londonez la puține zile după spectacolul de deschidere. Colectivul britanic schimbă acum registrul stilistic spre zona muzicii franceze, cu poezia romantică a paginilor lui Gabriel Fauré dar și cu transparența și finețea armoniilor lui Francis Poulenc în al său remarcabil "Stabat Mater" pentru care vor păși pe scenă și cei de la BBC Singers. Cele două voci soliste pentru aceste lucrări ilustrează o generație de cântăreți francezi care pășește spre maturitate, jalonându-și cariera cu premii și succese, dar și prin experiențe repertoriale ce traversează secole de istorie a muzicii.
Soprana Julie Fuchs și tenorul Julien Behr
Tranziția între cele două pagini vocal-instrumentale ale serii este realizată prin intermediul unui opus în care Igor Stravinski reformulează cu accente moderne teme muzicale aparținând unor manuscrise vechi de veacuri: Suita "Pulcinella", încheiată de compozitor în 1922, preluând o parte din muzica scrisă cu doi ani mai devreme pentru "Baletele Ruse" ale lui Serge Diaghilev... Era momentul de cotitură stilistic spre neo-clasicism (aici mai degrabă...neo-baroc) .
De la dirijorul Marc Minkowski te aștepți mereu la sclipire, la spectaculozitate a imaginilor sonore, la o grijă minuțioasă a detaliului, la dinamism și la o mare exigență interpretativă.
Un argument în plus pentru a urmări on air sau on line acest concert transmis în direct de la Londra, miercuri 20 iulie, de la ora 21,30.