EVENIMENTE

Prietenii lui Panait Istrati

Margareta și Panait Istrati. Sursa: Facebook

În 1967, Roger Grenier de la "Gallimard" a primit vizita Margaretei Istrate, care dorea să regrupeze cărțile lui Panait Istrate, sub aceeași editură. Grenier, admirator al lui Panait Istrate, a avut minunata idee de a-i propune pe loc publicarea operei scriitorului, la prestigioasa "Gallimard". Această decizie, salutată de presa franceză, apariția celor 4 volume de "Opere" între 1968-1970, înființarea în decembrie 1968 a Asociației "Les Amis de Panait Istrati" de către Edouard Raydon au contribuit la promovarea personalității scriitorului și la păstrarea vie a memoriei și a spiritului său universal.

La București, în 1990, a fost creată Asociația română "Prietenii lui Panait Istrati" cu Maria Cogălniceanu, Corina Costopol, Mugur Popovici, Liliana Șomfelean, Camelia Stănescu "neobosita și înflăcărata președintă", Alexandru Talex, Dan Ursuleanu și Teodor Vîrgolici, care contribuiseră deja la dinamizarea asociației (Christian Delrue, Buletinul Asociației "Les Amis de Panait Istrati", nr. 2/2013).

Aceste evenimente au prilejuit editorului operei lui Panait Istrati în Franța întâlniri excepționale, nu numai cu Margareta Istrati, dar și cu prietenii români și francezi ai scriitorului. Printre aceștia: Alexandru Talex și Camelia Stănescu.

Roger Grenier despre Alexandru Talex: "Alexandru Talex este, după părerea mea, un sfânt. Cum altfel poți defini un om care a trăit și trăiește în cultul prieteniei pentru Panait Istrati. Talex și-a consacrat întreaga viață gloriei în posteritate a lui Panait Istrati. În plus "a fost un mare sprijin pentru Margareta Istrati - văduva scriitorului. Am admirat întotdeauna curtoazia, politețea, puterea de înțelegere pe care le-a dovedit față de Margareta Istrati. E minunat." (”Literatorul” nr. 15/1992, Interviu cu Roger Grenier, consemnat de Camelia Stănescu).

Alexandru Talex rememorează momentul întâlnirii cu Panait Istrati. Emisiunea "Prietenii mei, scriitori", 1970, redactor: Ileana Corbea:

În 1983, după difuzarea unui scenariu radiofonic despre prietenia dintre Panait Istrati și Joseph Kessel, Camelia Stănescu a primit o scrisoare de la Margareta Istrati, entuziastă ascultătoare a emisiunilor de tineret, a emisiunilor culturale și a teatrului radiofonic. Camelia Stănescu vorbește despre întâlnirea cu Margareta Istrati, în emisiune "Declarații de iubire" din 19 septembrie 2002:

Evocarea radiofonică semnată Camelia Stănescu este bazată pe documente inedite, provenite de la Margareta Istrati. Documentarul "Scrisori către Marga" îi are ca protagoniști pe actorii Irina Petrescu, Mircea Albulescu și Florian Pittiș și a fost difuzat în emisiunea "Declarații de iubire", care poate fi ascultată integral în secțiunea Emisiuni A-Z-D Declarații de iubire.

În încheiere, vocea Margaretei Istrati, care readuce ascultătorilor clipele de viață trăite alături de Panait Istrati, inclusă în emisiunea "Prietenii mei, scriitori", din 14 mai 1970:

Emisiunea integrală "Prietenii mei scriitori. Amintiri despre Panait Istrati", la care au participat Margareta Istrati, Alexandru Talex, Demostene Botez și Vasile Băncilă, poate fi reascultată aici.