EVENIMENTE

Marin Preda citește din "Viața ca o pradă" (1977)

Marin Preda (1922-1980). Foto: Arhiva Radio România

Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman - d. 16 mai 1980, Mogoșoaia) - scriitor român postbelic, directorul Editurii "Cartea Românească".

În Arhiva Radio România, unul dintre cele mai importante fonduri este cel constituit din mărturii și lecturi din opera lui Marin Preda: "Moromeții", "Risipitorii", "Intrusul", "Marele singuratic", "Delirul", "Viața ca o pradă", "Cel mai iubit dintre pământeni". Amintim emisiunile: "Scriitori la microfon", "Semnături în contemporaneitate", "Revista literară Radio", "Amfiteatrul literar", "Convorbiri peste timp", "Fonoteca de aur", "Matineu literar".

Alături de lecturile a numeroase pagini din cărțile sale, în Fonoteca Vorbită sunt conservate și mărturiile scriitorului despre procesul elaborării romanelor și a altor lucrări ale sale, unele inedite, surprinse pe bandă de magnetofon de Ion Drăgănoiu, Ileana Corbea, Constantin Vișan, Relia Fundeanu, Nicolae Florescu, Iulius Țundrea ș.a.

Iubitorilor de literatură le oferim un fragment din "Viața ca o pradă", în lectura autorului. Înregistrarea, realizată de Constantin Vișan în 1977, a fost difuzată în emisiunea "Semnături în contemporaneitate", inclusă în Fonoteca de Aur la sfârșitul anului 1987 (6/ 87188). La Televiziunea Română, Marin Preda a citit din același volum, într-o emisiune care deschidea un ciclu de lecturi literare pe micul ecran.