Portret de compozitor - Frederic Chopin, duminică, 30 iunie

Lovituri de tun ascunse într-un buchet de flori

Un virtuoz al pianului din secolul XIX, lui Chopin nu i-a plăcut niciodată să concerteze într-o sală de concert. A apărut pe scenă în fața publicului de doar de 30 de ori de-a lungul vieții, dar era cunoscut în saloanele pariziene, unde se simțea în largul său în fața pianului. Dincolo de acest aspect, Chopin a contribuit foarte mult la schimbarea viziunii pianistice prin creația sa. Robert Schumann spunea despre lucrările lui Frederic Chopin că sunt "lovituri de tun ascunse într-un buchet de flori".

După moartea sa, popularitatea lui Chopin a crescut, dar remarcabil este faptul că dorința de a-i interpreta și de a-i asculta muzica nu a scăzut niciodată. Cei aproape 100 de ani de când înregistrările muzicale sunt posibile, au crescut și mai mult simpatia artistică si dragostea față de Frederic Chopin. Argumentele mele pentru emisiunea de duminică sunt Marea poloneza op. 22 in Mi bemol major într-o înregistrare a pianistului Alexis Weissenberg, alături de Orchestra Societatii de Concerte a Conservatorului din Paris, dirijor Stanislaw Skrowaczewski, Sonata op. 65 in sol minor pentru violoncel si pian interpretată de Sol Gabetta, acompaniată de Bertrand Chamayou și "biletul său de adio" către țara natală, Polonia, Concertul nr. 1 op. 11 in mi minor pentru pian și orchestră în impresionanta interpretare a lui Daniil Trifonov, acompaniat de Orchestra de Cameră Mahler dirijată de Mihail Pletniov.

Fenomentul Chopin e palpabil și astăzi la aproape 170 de ani de la trecerea sa dincolo de lume (17 octombrie 1849). Puțini compozitori se bucură de o astfel de iubire universală ca Chopin; chiar mai puțini au o proporție atât de mare a creației, rămasă în repertoriul activ pe scena de concert și în studiourile de înregistrări. Este singurul mare compozitor ale cărui lucrări sunt dedicate în pare parte unui singur instrument. A scris doar 200 de partituri; 169 dintre acestea sunt pentru pian solo.

Dincolo de cuvintele mele rămâne marea muzică a lui Chopin, așa că vă invit să ascultați un Portret de compozitor - Frederic Chopin, duminică, 30 iunie, de la ora 17,00 la Radio România Muzical.

Gabriel Marica