Poema română, Triplul concert de Paul Constantinescu și o primă audiție absolută - în concertul de deschidere a Concursului 'George Enescu'
În fiecare an începând din 2016, în luna septembrie, la București se vorbește mult mai mult despre George Enescu, i se cântă muzica, i se redescoperă povestea fără de sfărșit; o poveste ce are însușirea de a se putea regenera prin cei care o poartă mai departe. Între ei - și actorii principali ai concertului care deschide sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 19,00, noua ediție a Concursului Internațional de interpretare și creație ce poartă numele marelui artist român, competiție ajunsă la vârsta de 60 de ani.
Dirijorul Gabriel Bebeșelea conduce Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", la Ateneul Român, într-un program ce va culmina cu Poema Română op. 1: lucrarea cu care Enescu și-a făcut debutul, ca dirijor, pe scena Ateneului, la numai 17 ani, un simbol al atașamentului său față de România regală.
În prima parte, o primă audiție absolută: Concertul pentru orchestră al tânărului compozitor chinez Tian Tian, câștigător în secțiunea "Compoziție" la ediția precedentă. Tian Tian a imaginat lucrarea în memoria a trei scriitori ai Chinei care, deși au trăit în epoci diferite, au cu toții în comun un detaliu tragic: cu toții și-au sfârșit viețile în apă. Iar spectacolul modern al acestor sonorități, în care instrumentele de percuție au un discurs semnificativ prin culoare, va fi urmat de cel al Triplului concert de Paul Constantinescu, avându-i ca protagoniști pe cei trei câștigători ai Concursului din 2014, cu toții, azi, promotori ai muzicii enesciene: violonistul Ștefan Tarara, violoncelista sud-coreeană Eun-Sun Hong și pianistul spaniol Josu de Solaun.
Concertul prilejuiește și un dublu eveniment editorial: lansarea albumului cu oratoriul "Strigoii" și Pastorala-fantezie de George Enescu, apărut la casa "Capriccio" (cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin condusă de Gabriel Bebeșelea) și a partiturilor celor două lucrări, îngrijite de același tânăr dirijor, la Editura Muzeului Național "George Enescu".
Totul - în transmisiune directă la Radio România Muzical, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 19,00.