Pianistul Daniel Petrică Ciobanu – interpretul zilei de 10 iulie
Un program cu lucrări de Serghei Rahmaninov, George Enescu și George Gershwin
Pianistul Daniel Petrică Ciobanu, în vârstă de 27 de ani, este unul dintre cei mai talentați muzicieni români din tânăra generație, având deja premii importante în palmares. Încununarea activității sale competiționale a fost câștigarea Premiului al II-lea și a Premiului publicului la prestigiosul concurs "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv, ediția 2017. Cu prilejul acelui succes, pianistul a oferit un interviu postului Radio România Muzical, spunând: “Mă bucur în primul rând că muzica pe care o produc a reușit cumva să stimuleze nu numai partea academică din juriul concursului, dar a avut și o altă dimensiune umană și, cumva, palpabilă spre publicul care până la urmă a venit să se bucure de muzică de cât mai înaltă calitate și de emoții intense. Acest premiu al publicului cred că se datorează stilului meu nonconformist și poate câteodată chiar extrem în privința muzicii clasice. Încerc să creez un mediu mai exotic pentru urechile obișnuite cu stereotipurile de pianist clasic.”.
Stilul interpretativ nonconformist al pianistului Daniel Petrică Ciobanu se regăsește și în cele trei înregistrări pe care vi le propun în cadrul emisiunii “Interpretul zilei”: Rapsodia op. 43 compusă de Serghei Rahmaninov pe o temă de Paganini, piesa Carillon nocturne de George Enescu și Rhapsody in blue de George Gershwin. Cele două lucrări concertante din acest program sunt înregistrări realizate pe scena Sălii Radio în 18 mai 2018, împreună cu Orchestra Națională Radio dirijată de David Crescenzi. A fost un concert memorabil, în care solistul Daniel Petrică Ciobanu a demonstrat că este un muzician redutabil, carismatic, sensibil și introvertit în pasajele lirice, exploziv și exuberant în cele viguroase, etalând o varietate remarcabilă de tușeuri și sonorități, cu un control perfect asupra claviaturii.
Născut în anul 1991 la Piatra Neamț, Daniel Petrică Ciobanu a studiat pianul de la vârsta de 7 ani la Liceul de Arte Victor Brauner din orașul natal, cu profesoara Magdalena Cosma, iar din 2010 și-a continuat studiile la Academia Regală de Muzică din Scoția. În anii următori a participat la cursuri de măiestrie cu pianiști ca Pascal Roge, Idil Biret, Richard Goode sau Philip Martin. Talentul său a fost remarcat și de celebrul pianist Lang Lang care, în anul 2011 l-a selectat pe muzicianul român să participe alături de el la un concert în fața a peste 2000 de persoane, la Royal Festival Hall din Londra. Însă succesele pianistului Daniel Petrică Ciobanu nu s-au oprit aici. El a câștigat premii I la concursurile internaționale de la Rio de Janeiro și Pretoria, la Competiția de pian a Filarmonicii din Maroc, precum și premiul al doilea la prestigiosul concurs Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, toate acestea oferindu-i posibilitatea de a concerta pe scene din Europa, Asia, Africa și America de Sud, în compania unor ansambluri renumite ca Orchestra Regală a Scoției, Filarmonicile din Maroc și Tel Aviv, Orchestra Simfonică a Braziliei și Orchestra Națională Radio.
La începutul acestui an, pianistul a fost invitat în studiourile Radio România pentru a realiza înregistrări speciale – piesa Carillon nocturne de George Enescu și Valsul de Maurice Ravel, prima dintre aceste imprimări fiind programată și în cadrul emisiunii “Interpretul zilei”. Veți putea observa, ascultându-l pe pianistul Daniel Petrică Ciobanu, că este un pianist cu largi orizonturi muzicale, el îmbinând ingenios caracteristicile școlii clasice cu alte genuri, cum ar fi jazzul. Stilul său interpretativ este spectaculos, creativ, cu o paletă amplă de nuanțe. Un critic muzical spunea anul trecut, după Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv că “pianistul român are o gândire neconvențională în fiecare stil abordat, inclusiv în bisul oferit după semifinală, în stil jazz. Are puterea de a crea o experiență de neuitat, o experiență pe care oamenii vor să o discute și să o transmită mai departe. Ciobanu trece dincolo de limitele muzicale cunoscute și auzite. Avem de-a face cu un adevărat pionier în a lărgi aceste limite convenționale cunoscute în ziua de azi.”.
Îl puteți asculta pe pianistul Daniel Petrică Ciobanu la Radio România Muzical marți, 10 iulie 2018, între orele 12.00 și 13.00 și, în reluare noaptea, de la ora 23,30.