Percuționistul austriac Martin Grubinger în concert la Liederhalle din Stuttgart


Unul dintre sediile Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Stuttgart este Liederhalle, un centru modern pentru spectacole, expoziții și congrese, dotat cu cinci săli de concerte, 18 spații de conferințe și câteva foyere.

Aici va concerta vineri, 10 februarie, această mare orchestră apărută în septembrie 2016 din fuziunea orchestrelor radiodifuziunilor din Stuttgart, Baden-Baden și Freiburg.

La pupitru se va afla Dima Slobodeniouk, un dirijor care abordează cu aceeași ușurință lucrări clasice cât și contemporane, cunoscut pentru finețea și profunzimea interpretărilor sale.

Născut la Moscova, Dima Slobodeniouk a studiat vioara cu Olga Parkhomenko la Academia Sibelius din Helsinki, pe care a absolvit-o în 2001. Acolo și-a început și studiile de dirijat cu Leif Segerstam, Jorma Panula, Atso Almila, Ilya Musin și Esa-Pekka Salonen.

Dima Slobodeniouk a fost director muzical al Orchestrei Sinfónica de Galicia din 2013 până în 2022, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Lahti din 2016 până în 2021, precum și director artistic al Festivalului Sibelius.

El ne propune un concert în două părți, cu două lucrări. În prima parte veți putea asculta Concertul pentru percuție și orchestră de Daníel Bjarnason, compozitor islandez născut în 1979, despre care magazinul cultural "Time Out New York" notează: "Daníel Bjarnason creează combinații sonore aparte care definesc lumea nedefinibilă a muzicii zilelor noastre."

Solist va fi percuționistul austriac Martin Grubinger. El s-a născut în 1983 la Salzburg, a început studiul percuției la vârsta de 4 ani cu tatăl său, apoi a continuat să studieze cu Leonhard Schmidinger, dar și cu profesorul român Bogdan Băcanu, iar la 10 ani cânta deja în orchestre austriece de prestigiu. A colaborat adesea în concerte cu pianista chineză Yuja Wang, iar în 2020 a participat la Festivalul de la Salzburg în cadrul ansamblului "The Percussive Planet".

În partea a doua a serii de vineri, 10 februarie, veți putea audia Muzica baletului "Pasărea de foc" de Igor Stravinsky, o poveste muzicală cu origini în folclorul rus care a generat una dintre cele mai apreciate partituri din muzica secolului 20.

Pasărea de foc va fi printre noi vineri, când ascultați Radio România Muzical, o pasăre miraculoasă, cu penele strălucitoare ca aurul și cu privirea sclipitoare asemenea cristalului. Cu siguranță, cântecul Păsării de foc i-a adus nemurirea lui Igor Stravinski - compozitor rus, născut în 1882, în același timp dirijor și pianist, naturalizat francez în 1934, apoi american în 1945. Muzica lui Stravinski se caracterizează printr-o diversitate de genuri. Pe lângă cele trei balete de care își leagă numele, el ne-a lăsat și creații de factură neo-clasică în care apelează la formele muzicii tradiționale, în ultima parte a vieții explorând chiar și posibilitățile muzicii seriale.

Credit foto: Uli Neumann-Cosel

Laura Ana Mânzat