Patricia Kopatchinskaja, invitata 'Poveștilor de succes ale muzicii' - duminică, 18 și 25 februarie, ora 17.00
Patricia Kopatchinskaja este una dintre artistele mari ale lumii, pe care noi românii o simțim foarte aproape datorită originii sale moldovenești, a prieteniei și colaborării cu regretata pianistă Mihaela Ursuleasa, datorită repertoriului său ce adesea capătă inflexiuni românești, ca și a prezențelor sale pe scenele de concert românești, cea mai recentă derulându-se în ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu. Talent muzical de excepție, personalitate vulcanică, dublate de o modestie exemplară și un mod direct de exprimare, muzical și verbal, Patricia Kopatchinskaja a obținut la finalul lunii ianuarie 2018 un prețios premiu Grammy pentru albumul înregistrat împreună cu Orchestra de Cameră St. Paul și intitulat Moartea și Fata. Distincția a fost acordată la categoria Cea mai bună înregistrare camerală, iar imprimările au fost realizate live în timpul unui concert în care între secțiunile celebrului cvartet de Schubert, orchestrat de Patricia Kopatchinskaja, au fost inserate lucrări diverse stilistic, de un mare efect, semnate de John Dowland sau Gyorgy Kurtag.
Când vine vorba despre violonista născută la Chișnău, caracterizările de tipul "copilul sălbatic al viorii" sau "muziciana revoluționară" abundă în revistele și la radiourile de profil. Și asta pentru că Patricia Kopatchinskaja nu se sfiește să spună exact ce crede, cântă muzica pe care o consideră valoroasă cu la fel de multă pasiune și implicare, indiferent de anul în care a fost compusă, pentru că are o abordare proaspătă, vie, departe de orice rutină a vieții de concert.
Programul său foarte dens se împarte între numeroasele sale activități muzicale: repetiții, recitaluri și concerte, înregistrări, compoziție și realizarea de aranjamente după alte lucrări. Este căsătorită cu un medic neurolog elvețian și are o fiică, cărora le acordă timpul necesar. Interviul pe care l-am realizat în timpul Festivalului Enescu 2017 s-a derulat în holul hotelului bucureștean în care era cazată, în timp ce lua o gustare, cu 10 minute înainte de a începe o repetiție… într-o sală de concerte aflată în apropiere. Evident că nu am reușit să epuizez toate temele pe care mi le propusesem, multe alte întrebări au rămas fără răspuns, din simplul motiv că nu am avut timpul necesar pentru a le adresa, însă bucuria de a vă putea oferi câteva gânduri ale Patriciei Kopatchinskaja rămâne, cu atât mai mult cu cât, ca de obicei, le vom însoți cu înregistrări ale invitatei noastre.