Festivalul SoNoRo la Concertele Radio România Muzical

Desfășurat în fiecare toamnă, ediția 2019 a Festivalului SoNoRo s-a derulat în perioada 1 - 17 noiembrie, la București, Sibiu și Cluj Napoca. O ediție DaDa, care - explică Răzvan Popovici - Director executiv al Festivalului SoNoRo - "se ia la braț cu teoreticianul dadaismului Tristan Tzara și se dedică deconstruirii artei și reinterpretării tiparelor, pentru a renaște mai plină de vitalitate creativă. Suntem ghidați de dorința de a relaxa verigile tradiționale și de a repune în lumină rolul artei și al artiștilor, prin intermediul muzicii de cameră, într-o societate aflată sub imperiul unor transformări complexe, dar cu siguranță evolutive." 30 de muzicieni importanți din 25 de țări europene au călătorit în trei mai orașe ale României - București, Sibiu și Cluj Napoca - construind - au spus organizatorii - "o versiune SoNoRo a Cabaretului Voltaire, emblematicul loc din Zürich, în care Tristan Tzara, alături de alți artiști importanți ai începutului de secol XX, au protestat împotriva absurdului timpului lor, războiului, morții și disoluției bucuriei de a trăi."

În 5 noiembrie 2019, Festivalul SoNoRo a poposit și la Sala Radio aducând un omagiu fenomenului dadaist prin concertul intitulat "fffffffFFFFFForte". Lucrări de Erik Satie, Jean Sibelius, Erwin Schulhoff și Igor Stravinsky au fost interpretate de: violoniștii Nicolas Dautricourt, Mihaela Martin și Meghan Cassidy, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Justus Grimm, contrabasistul Zoran Markovic, pianiștii Diana Ketler și Enrico Pace și flautista Janne Thomsen.

Nu ratați, așadar concertul "fffffffFFFFFForte" - unul dintre hilight-urile ediției cu numărul 14 a Festivalului SoNoRo - la Concertele Radio România Muzical. (Joi 16 ianuarie, ora.19.00) evenimentele ediției cu numărul 12 ale Festivalului SoNoRo au stat sub titlul Hide & Seek. "O ediție amplă, diversă și plină de farmec cu muzicieni extraordinari, invitați să ghideze publicul prin labirinturile Hide & Seek." - au spus organizatorii despre acest eveniment. Un festival la modă, se spune despre SoNoRo, festivalul care a adus muzica clasică în prim planul vieții culturale românești. Între cele nouă teme propuse, în acest an, sub titulatura Hide & Seek s-a numărat și programul exclusiv Mozart - Wagner, intitulat "Opera senza Opera" . De ce? Fiindcă doi mari compozitori Wolfgang Amadeus Mozart și Richard Wagner - iubiți pentru creațiile lor de operă au fost prezenți în programul din 31 octombrie de la Sala Radio cu piese care nu sunt de operă. Astfel, Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu i-a acompaniat în prima parte a serii pe inițiatorii festivalului SoNoRo: Diana Ketler și Răzvan Popovici, si pe violonistul belgian de origine rusă Marc Bouchkov, în două creații mozartiene. A urmat Wagner în partea a doua a serii cu două lucrări aranjate pentru ansamblu de muzică de cameră: "Idila lui Siegfried" și ciclul de lieduri "Wesendonck" . Îndrăgită și întotdeauna așteptată cu nerăbdare de publicul țării natale, Ruxandra Donose a acceptat invitația organizatorilor pentru a interpreta liedurile wagneriene. "Le-am cântat o dată cu pian în varianta originală, iar unul dintre cele cinci poeme-lieduri, și anume ultimul pe care Wagner l-a orchestrat, l-am cântat deja și cu orchestră... sunt niște piese foarte frumoase și interesante..." - a declarat Ruxandra Donose, aceasta cântând ciclul de lieduri wagnerian într-un aranjament pentru mezzosoprană și sextet de coarde.

Nu ratați, așadar evenimentul "Opera senza Opera" - unul dintre hilight-urile ediției cu numărul 12 a Festivalului SoNoRo - la Concertele Radio România Muzical. (Marți 12 decembrie, ora.19.30).

Jeanine Costache