Pastorala beethoveniană în versiune camerală și 2 lucrări spectaculoase de Tan Dun
Din 1972, în data de 5 iunie este marcată la nivel mondial ZIUA MEDIULUI INCONJURĂTOR iar în contextul special al ultimelor luni acest moment a primit o semnificație deosebită, pe care Radio-ul din Koln a ținut să o reliefeze și printr-un eveniment muzical de o factură aparte, oferit prin intermediul stagiunii EuroRadio, cuprinzând o versiune camerală a Simfoniei a VI-a "Pastorala" de Beethoven și apoi două creații de Tan Dun, autor aflat în prim planul vieții musicale actuale în întreaga lume.
"Beethoven ne-a oferit un exemplu minunat al modului în care - dacă Omenirea ar respecta Natura - totul ar fi atât de frumos"…Sunt cuvintele lui Tan Dun - compozitorul și dirijorul de origine chineză implicat în acest eveniment organizat la Koln.
Tan Dun
Deja celebru de câteva decenii (să nu uităm că în 2000 obținea premiul Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Crouching Tiger, Hidden Dragon", pentru care a mai primit și un Grammy și un premiu BAFTA, iar Academia Americană de Film l-a preferat unor James Williams, Ennio Morricone sau Hans Zimmer nominalizați la acea categorie), Tan Dun s-a impus într-o largă paletă de direcții inovatoare, printre care și muzica organică sau piese multimediaAutor al primei "Internet Symphony", Tan Dun a subintitulat-o "Eroica", incluzând în cele aproximativ 4 minute ale piesei celebra tema din prima parte a opusului beethovenian, dar a adus în ampla desfășurare de instrumente de percuție și …jante și discuri de frână ale unor automobile. De fapt, cuvintele sale sunt edificatoate: " Prin tradiție, tehnologia poate fi umanizată; prin tehnologie, tradiția poate fi înnoită și dusă mai departe. Dacă artiștii reunesc trecutul și viitorul în inima lor, atunci miracolul se se va întâmpla."
Implicarea lui Tan Dun în acest proiect de la Koln este firească deoarece el pledează pentru o veritabilă filozofie a artei, argumentată și prin creația sa ce încearcă să readucă în atenție relația omului cu natura, cu obiectele aparent neînsemnate care îl înconjoară (Water Concerto, Paper Concerto, Earth Concerto for Ceramic Percussion and Orchestra, etc) dar și prin frazele sale: "Oamenii consideră că viața are un sfârșit dar uităm că prin reinnoirea culturilor și reinventarea tradițiilor putem extinde viața la infinit". Pentru că "reușește să aducă laolaltă tot ceea ce ai vrea să auzi, Tan Dun compune o muzică a lumii", "el este un cetățean al lumii, un om care reușeșe să combine toate stilurile" - se scria in Olanda, în 2003 despre acest autor născut într-un sat din China în 1957, numit Ambasador Cultural al Lumii în 2003 și care este acum, în continuare UNESCO Global Goodwill Ambassador.
Tradiție și tehnologie
Adaptat reglementărilor actuale, programul cuprinde lucrări interpretate de un număr mai restrâns de interpreți decât solicită în mod obișnuit unele dintre titlurile alese; "Pastorala" beethoveniană este oferită într-un aranjament pentru doar 6 instrumente de coarde (2 viori, 2 viole și 2 violoncele la care cântă membri ai Orchestrei WDR - printre ei și băimăreanul Mircea Mocăniță, în acest ansamblu din 2014).
O piesă amplă din 2012 semnată de Tan Dun - "Lacrimile naturii" este și ea prezentată în versiune camerală; alături de cel care a interpretat-o strălucitor la prima sa audiție - percuționistul austriac Martin Grubinger - se vor afla încă doi percuționiști și două pianiste (originare din Turcia). Cum deplasarea la Koln a muzicienilor aflați în Austria nu a fost posibilă în această perioadă, ei au înregistrat lucrarea în 19 mai la Konzerthaus din Viena, urmând să fie difuzată în programul din 5 iunie, la Koln. Cele 3 părți ale acestui amplu opus au fost inspirate de 3 tragedii naturale care au impresionat întreg globul: puternicul cutremur din regiunea Sichuan a Chinei, apoi uriașul tsunami din Japonia - cu efectele sale devastatoare la Fokushima și uraganul Sandy de pe teritoriul american. (Imaginea de mai sus a fost preluată de pe site-ul compozitorului, aflat la conducerea repetitiei pentru versiunea initială a lucrării).
Cum cealaltă creație a lui Tan Dun - "Rugăciune și Binecuvântare" (o nouă versiune a unei piese recente, cu referire la pandemia ce a afectat atât de multe zone ale lumii) a solicitat un ansamblu mai mare, sonorităților percuționiștilor de la Viena (care au înregistrat în sesiunea din mai) li s-a alăturat (suprapus) înregistrarea interpreților din orchestra WRD (făcută în aceste zile la Koln).
Natura și Omul, tradiție și tehnologie într-un eveniment muzical transmis în direct de la Koln vineri 5 iunie, de la ora 21.