Opusuri de Korngold și Wagner în direct de la Glasgow, cu Orchestra Simfonică BBC-Scoția
În direct de la Glasgow ascultăm joi, 3 februarie 2022, concertul susținut de Orchestra Simfonică BBC-Scoția, ansamblu ce îl are invitat pe violonistul american Benjamin Beilman. Dirijează Antony Hermus, iar programul cuprinde Concertul op. 35 în re major pentru vioară și orchestra de Erich Wolfgang Korngold și Suita orchestrală din opera "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" de Richard Wagner.
Concertul pentru vioară al lui Korngold, plin de farmec și strălucire, este o fuziune extraordinară între lumea Hollywood-ului și vechea Vienă. Opusul- ce reia teme pe care compozitorul le folosise în partiturile de film din anii 1930, a fost un succes târziu pentru Korngold, care descoperise că muzica sa intens romantică era perfectă pentru marele ecran. Cu acest prilej îl vom asculta pe Benjamin Beilman, unul dintre muzicienii care promit să dezvolte o carieră impresionantă.
Născut în 1989, Benjamin Beilman a studiat cu Almita și Roland Vamos la Institutul de Muzică din Chicago, cu Ida Kavafian și Pamela Frank la Institutul de Muzică Curtis și cu Christian Tetzlaff la Academia Kronberg primind numeroase distincții prestigioase, inclusiv o bursă Borletti-Buitoni Trust Fellowship, o bursă Avery Fisher Career Grant și un premiu London Music Masters Award. Artistul american înregistrează exclusiv pentru Warner Classics și a lansat primul său disc, intitulat Spectrum pentru această casă de discuri în 2016; albumul cuprinde opusuri de Stravinski, Janáèek și Schubert. Vom asculta și noi, în pauza transmisiunii directe, câteva momente înscrise pe disc. Beilman cântă pe vioara Stradivarius Engleman din 1709, împrumutată de la Nippon Music Foundation.
Partea a doua a serii muzicale ce se derulează la Primăria din Glasgow este dedicată interpretării Suitei orchestrale din opera "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" de Wagner, creație descrisă la un moment dat drept cel mai lung zâmbet din limba germană. Un zâmbet ușor distilat, de data aceasta, din punct de vedere al amplorii orchestrale întrucât, din cauza restricțiilor, vom asculta o versiune camerală a partiturii (realizată de Henk de Vlieger).
La pupitrul dirijoral se află Antony Hermus, numit recent dirijor șef al Orchestrei Naționale a Belgiei, pe care o va conduce atât în casa ei din Bruxelles BOZAR, cât și în turnee internaționale. De asemenea, el deține și funcțiile de dirijor principal invitat al Orchestrei Olandei de Nord și de dirijor principal invitat al Opera North. O figură marcantă a vieții muzicale olandeze, dirijează toate orchestrele importante din Olanda, inclusiv Royal Concertgebouw, Filarmonica Radio din Olanda, Residentie Orkest și Filarmonica din Rotterdam. În plus predă, în calitate de profesor invitat, la Conservatorul din Amsterdam și este consilierul artistic al Orchestrei Naționale de Tineret a Olandei.
Hermus are multă experiență și în lumea operei, conducând de-a lungul carierei sale și creații wagneriene. El a început să cânte la pian la vârsta de șase ani. A studiat pianul cu Jacques de Tiège la Conservatorul de Muzică din Brabant și dirijatul cu Jac van Steen și Georg Fritzsch.
Scena europeană - joi, 3 februarie 2022, de la ora 21.30.