Opera Națională București - între Trecut și Viitor
Timp de 3 emisiuni, va fi vorba despre Trecutul și Viitorul Operei Naționale din București.
Despre idealurile, tenacitatea și spiritul vizionar ale unor generații care n-au șovăit - la început de veac XX - să-și susțină din propriul buzunar visele, despre succesele celor care au alcătuit - 50 de ani mai târziu, "Generația de Aur" a Operei Române și provocările la care trebuie să facă față, azi, o instituție ce simte nevoia să se "relanseze" după o agonie de 2 ani în pandemie.
Va fi vorba despre cea mai "grea" instituție culturală română. Instituția cu cel mai mare buget de la stat, dar și cel mai numeros colectiv.
Și, evident, o întrebare - de neocolit în cele 3 dialoguri ce vor însoți fiecare emisiune - va fi aceea care țintește însuși viitorul Operei în România. Ce face, deci, Opera Națională București, pentru a-și asigura generațiile de mâine, atât la nivel artistic și tehnic, cât și la nivelul publicului spectator?
Întrebare la care vom primi răspunsuri din partea renumitei soprane româno-britanice și apreciatei maestre de canto, Nelly Miricioiu - revenită în țară pentru o excepțională Gală aniversară NELLY MIRICIOIU - 70 (31 martie) și 5 zile de masterclass în perioada 2-6 aprilie la ONB - și, de asemenea, din partea dirijorului Daniel Jinga - Managerul General Interimar al instituției: amândoi invitați la un dialog ÎN DIRECT, luni, 28 martie, de la ora 19.00.
Apoi, sâmbătă, 2 aprilie (ora 19.00) va fi difuzat dialogul cu domnul Ioan Holender - exceptional interlocutor! - despre vocile "de aur" ale Operei bucureștene. Un dialog urmat de selecțiuni din spectacolul cu care ONB a marcat, pe 8 decembrie anul trecut, 100 de ani de la înființarea sa ca Instituție de Stat: adică noua producție a operei "Lohengrin" de Richard Wagner semnată de Silviu Purcărete, sub conducerea muzicală a dirijorului Tiberiu Soare ("Lohengrin" fiind titlul cu care noua instituție și-a deschis porțile în urmă cu un secol, avându-l pe George Enescu la pupitrul dirijoral).
Iar sâmbătă, 16 aprilie (ora 19.00) va fi difuzat dialogul cu dirijorul Tiberiu Soare despre dimensiunea repertorială și valorificarea artiștilor tineri la ONB. Urmat de prima parte a spectacolului cu opera "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, prezentat de Opera bucureșteană pe 3 februarie.
Sub genericul Seara de operă urmează, așadar, 3 ediții despre Opera Națională București - cea care a fost și cea care rămâne...