EVENIMENTE

Olimpiadele Iolandei: Melbourne (1956) - Roma (1960) - Tokyo (1964)

Iolanda Balaș (1936-2016). Foto: Facebook, Iolanda Balaș

Iolanda Balaș este singura performeră din istoria atletismului care nu a suferit vreo înfrângere de-a lungul a două olimpiade. Atleta este deținătoare a două medalii olimpice de aur, a 14 recorduri mondiale și a 140 de victorii consecutive între 1956-1967.

A XVI-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Melbourne, Australia, în perioada 22 noiembrie - 8 decembrie 1956:

România a avut o ediție excelentă: 5 medalii de aur, 3 de argint și 5 de bronz. La întrecerile de canoe, Leon Rotman s-a impus la 1000 și 10000 de metri iar la canoe dublu, Dumitru Alexe și Simion Ismailciuc. O ată medalie de aur a fost câștigată la box de Nicolae Linca, 67 kg., care a boxat cu mâna dreaptă fracturată. La tir, Ștefan Petrescu a luat aurul iar Gheorghe Lichiardopol bronzul. Gimnastica a fost reprezentată pe podium de Elena Luștean, campioană la sol, cu medalie de bronz. La floretă individual Olga Orban-Szabo a câștigat argintul, iar Francisc Horvath bronzul la lupte greco-romane, la 57 kg.

Iolanda Balaș, pornită ca favorită a probei de săritură în înălțime s-a clasat pe locul 5 iar recordul său mondial de 1,75 a fost doborât de medaliata cu aur. Ioan Söter, antrenorul atletei, consideră că "fără această înfrângere Ioli nu și-ar fi putut descoperi resursele iar drumul ei spre Roma și spre Tokio n-ar fi fost atât de drept".

Iolanda Balaș despre cum se edifică un record mondial: "Un record mondial însemnă a spune cu fermitate de o mie de ori da și de o mie de ori nu". Vă invităm să ascultați fragmentul sonor integral:

1958 este anul celor cinci recorduri mondiale ale Iolandei Balaș. Ioan Chirilă le revizitează pentru ascultătorii Radio România iar Iolanda Balaș explică:

A XVII-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Roma, în perioada 25 august - 11 septembrie 1960:

La Roma, Iolanda Balaș cucerește medalia olimpică de aur, "pentru care a trudit 1317 zile și s-a gândit 1317 nopți" (Ioan Söter). Rămasă singură în concurs, la 1,73, ea a continuat proba, oprindu-se la 1,85.

Ion Ghițulescu comentează săritura Iolandei Balaș la 1,85, momentul victoriei și festivitatea de premiere, cu intonarea imnului național al României:

Lia Manoliu a secondat-o cu un bronz, la aruncarea discului. România câștigă și prima medalie de aur din istorie la lupte greco-romane, Dumitru Pârvulescu, încheind concursul de la categoria de 52 kg. fără înfrângere. Tirul a continuat să aducă aur României, prin taleristul Ion Dumitrescu. România încheie olimpiada pe locul al 11-lea, cu 3 medalii de aur, 1 de argint și 6 de bronz.

Performanțele Iolandei Balaș din 1961:

În 16 aprilie 1961, Iolanda Balaș doboară propriul record mondial, sărind 1,87 pe stadionul Republicii, iar la 18 iunie 1961, la Varșovia atinge 1,88. Fenomenala săritură de 1,90 va fi reușită la 8 iulie, la Budapesta, după numai trei săptămâni iar în scurt timp, la Sofia sare 1,91. Acesta este răspunsul dat de Iolanda Balaș vocilor care spuneau că în România ea ar concura pe o suprafață minune, că pe stadion este o liniște "de catedrală" iar condițiile de concurs n-ar fi îndeplinite.

A XVIII-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Tokyo, Japonia, în perioada 10 octombrie - 24 octombrie 1964:

La Tokio, România a câștigat medalii de aur numai la atletism prin Iolanda Balaș și Mihaela Peneș - eleva de 17 ani, care a aruncat sulița 60,54 m, performanță neegalată în concurs.

În proba de săritură în înălțime, deși rămasă singură în concurs la 1,82, Iolanda Balaș oferă spectatorilor un record care să rămână: 1,90. Iolanda Balaș era pentru a doua oară medaliată cu aur, după Olimpiada de la Roma:

Ioan Chirilă comentează: "Niciodată în istoria atletismului, un sportiv nu a izbutit să se desprindă cu atâta prestanță de toți urmăritorii săi. Niciodată un sportiv nu a fost în situația de a lupta mai mult cu sine însuși."

Vă invităm să ascultați emisiunea integrală, difuzată la Radio România în 1965, în ciclul de emisiuni "File din istoria sportului românesc", cu titul "Olimpiadele Iolandei" - un reportaj radiofonic de Ioan Chirilă.