EVENIMENTE
Mesajul către țară al M.S. Regele Mihai I la 50 de ani de la Proclamația Regală (23 august 1993)
La 23 august 1944 s-a transmis la Radio Proclamația Regelui Mihai I către țară, prin care suveranul a anunțat formarea unui nou guvern, ieșirea României din războiul contra Națiunilor Unite și participarea țării, alături de forțele aliate, la lupta contra Germaniei, începutul acțiunii de eliberare a Transilvaniei.
Proclamația Regelui Mihai I către țară (fragm.):
"Români,
De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independența împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul țării noastre.
Cu deplină încredere în viitorul neamului românesc, să pășim hotărîți pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice și fericite." ("România liberă", an II, nr. 11 din 24 august 1944.)
La 50 de ani de la Proclamație, M.S. Regele Mihai I a transmis, prin intermediul Radio România, un Mesaj către țară, rememorând "cu adâncă emoție" ziua de 23 august 1944, "care a însemnat pentru neamul nostru una dintre datele cele mai însemnate din lunga, și adeseori, tulburata noastră istorie".
Vă invităm să-l ascultați pe M.S. Regele Mihai I vorbind despre actul istoric de la 23 august 1944:
Înregistrarea a fost realizată la reședința M.S. Regele Mihai I, din Versoix (Elveția), comunicată serviciului public de radiodifuziune de Corneliu Coposu și difuzată de Radio România în august 1993; conservată în Arhiva Radio România, fond Istorie Orală, doc. nr. 286; R 53.
În 17 aprilie 2009, Regele Mihai I și Regina Ana au participat la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune, la lansarea volumului Istoria trece, cuvântul rămâne…, care cuprinde mărturii ale ultimului director al instituției din perioada precomunistă, Vasile Ionescu.
În cadrul vizitei, apreciată de Maria Țoghină - Președinte Director General Radio România ca un arc peste timp, un gest de reparație și reconstrucție morală în istoria românilor, Majestatea Sa a declarat:
"Îmi aduc aminte foarte bine când au venit, la palat, tehnicianul și cu directorul de atunci Vasile Ionescu. Proclamația era un lucru foarte important pentru popor" (Fonoteca Radio, 1/ 100520).
Episodul înregistrării Proclamației vă este prezentat în paginile Radio-Arhive, în secțiunea ”Evenimente”, unde veți găsi fragmente din interviul realizat de Eleonora Cofas, muzeograf la Muzeul Municipiului București, în anul 1974, cu Vasile Ionescu, ultimul director general al Societății Române de Radio, înainte de instaurarea comunismului în România.