O incursiune în creația pianistului Eugen Ciceu-Cicero - Planeta jazz, 27 iunie 2015
Sub atingerea sa, creațiile lui Bach, Mozart, Chopin, Ceaikovski sau Liszt se transformau în mod natural în muzică de jazz, la fel ca melodiile lui Gershwin sau Cole Porter. Ciceu-Cicero se distinge nu doar prin eleganță și rafinament, ci și printr-o atitudine relaxată și spirit ludic, ce fac din intepretările sale audiții extrem de agreabile.
Născut la Cluj, Eugen Ciceu-Cicero a uimit cu talentul său precoce. A început să cânte la pian de la vârsta de patru ani, iar doi ani mai târziu a susținut primul său concert. A studiat cu renumita profesoară Aurelia Cionca, cea care i-a modelat și pe Dinu Lipatti sau pe Dan Mizrahi. Mai târziu, artistul clujean a ajuns student la Conservatorului bucureștean, unde i-a avut colegi pe Vladimir Cosma și Richard Oschanitzky.
La acea vreme devenea tot mai atras de jazz, impresionat de interpretările unor pianiști ca Erroll Garner sau Oscar Peterson. Ca și în cazul lui Oschanitzky, această pasiune avea să-i aducă exmatricularea temporară din Conservator.
Poate marcat și de aceste întâmplări, tânărul pianist a decis să se strecoare dincolo de "cortina de fier", spre lumea liberă. Un concert susținut în Berlinul de Est, în 1962, i-a oferit prilejul evadării mult visate.
A trăit în Elveția până în 1970, an din care s-a stabilit la München. Talentul său a fost recunoscut foarte rapid în lumea germanofonă. LP-ul său de debut, Rokoko Jazz, a fost lansat în 1965, fiind conținând în cea mai mare parte prelucrări după mari compozitori ai epocii baroce. Rokoko Jazz a apărut la casa de discuri MPS, acolo unde au fost editate și materiale ce poartă semnătura lui Oscar Peterson, Erroll Garner, Bill Evans sau Jancsi Kőrössy, între alții.
Pianistul a adoptat cognomenul Eugen Cicero, mult mai ușor de pronunțat pentru publicul german decât numele lui real. Discografia sa a continuat să se extindă în deceniile ce a urmat, mai întâi cu serie de realizări sub egida MPS, apoi și pentru alte label-uri prestigioase, ca Intercord, Columbia, Barclay sau Denon (Japonia). De-a lungul carierei, Ciceu-Cicero a lucrat cu câțiva dintre cei mai valoroși instrumentiști germani, elvețieni sau austrieci, dar și cu americanii Billy Higgins și John Clayton sau cu un alt mare expat român, Decebal Bădilă.
În primii ani '90, Eugen Ciceu-Cicero a concertat în mai multe rânduri la Sala Radio, prilej cu care a fost descoperit în sfârșit și de publicul din țara natală. Tot în perioada respectivă, Electrecordul a publicat albumul Cicero Jazz, primul și din păcate singurul material al artistului apărut pe piața din România.
Eugen Ciceu-Cicero ne-a părăsit prematur în 1997, dar ne-a lăsat o moștenire artistică impresionantă, ce așteaptă încă să fie explorată de iubitorii jazz-ului și ai muzicii bune în general.
Planeta Jazz de sâmbătă, 27 iunie, ora 18:00, vă va oferi ocazia unei incursiuni în creația remarcabilului pianist.