“Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Enescu - ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: "Violin in love". Lucrări semnate de un celebru cuplu de muzicieni ai secolului al XIX-lea, Robert Schumann și Clara Schumann, fac parte din program. Sonata nr. 2 pentru vioară și pian de Robert Schumann este un opus creat în ultimii ani ai vieții de muzicianul german, emblematic pentru stilul romantic, o partitură în care pune înțelepciunea maturității, dar și patosul iubirii - lucrarea a fost interpretată în premieră chiar cu soția lui, Clara Schumann, la pian.
Cele 3 romanțe pentru vioară și pian au fost create de Clara Schumann în 1853, la doi ani după ce soțul ei scrisese Sonata nr. 2 pentru vioară și pian. Este opusul care demonstrează că cea care este cunoscută drept una dintre marile pianiste ale secolului al XIX-lea, Clara Schumann, a fost și o foarte talentată compozitoare, care a ales însă să stea în umbra celebrului ei soț.
Povestea de iubire dintre Clara și Robert Schumann a devenit o adevărată legendă; trecând peste împotrivirea acerbă a tatălui Clarei, care fusese profesorul de pian al lui Robert, cei doi se căsătoresc, în 1840; Robert moare la 46 ani, în 1856, în urma unei boli mentale la care e posibil să fi contribuit și perioada foarte dificială sentimentală dinaintea căsătoriei sale; Clara va trăi încă 40 ani, însă nu s-a mai recăsătorit niciodată.
Programul muzical de la Sala Radio, dedicat iubirii și delicatelor ei meandre, este completat de Sonata nr. 4 pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven, opus creat în 1801, la un an după ce Beethoven scrisese prima lui simfonie. Este perioada când se îndrăgostește de contesa Guicciardi, căreia avea să-i dedice apoi una dintre cele mai cunoscute sonate beethoveniene pentru pian: celebra Sonată a lunii, op. 27 nr. 2.
Recitalul de la Sala Radio face parte din proiectul "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, și este primul realizat în coproducție cu Artexim, Radio România Muzical și Artexim urmând să realizeze în perioada următoare mai multe proiecte dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului internațional "George Enescu".
Biletele sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.
Violonistul Valentin Șerban
"Un talent ieșit din comun", după cum îl descrie dirijorul Cristian Mandeal, Valentin Șerban a atras atenția lumii muzicale românești și internaționale după ce a cucerit premiul I la Concursul internațional "George Enescu", ediția 2020-2021. Interpretarea sa din finala competiției, când a interpretat dificilul concert de Jean Sibelius, a rămas unul dintre cele mai emoționante momente din istoria concursului, Valentin fiind bolnav atunci cu un diagnostic grav.
Valentin Șerban (32 ani) este originar din Brașov, orașul unde a studiat la Universitatea Transilvania; s-a perfecționat la Universitatea de Muzică din Graz sub îndrumarea unei celebre violoniste române, Silvia Marcovici. A fost membru al Orchestrei Române de Tineret și al Ansamblului Les Dissonances, condus de David Grimal. Activitatea sa concertistică intensă se desfășoară atât în România, cât și în străinătate, intensitatea trăirii interpretărilor sale, eleganța și puritatea sunetului fiind unanim apreciate.
Daria Tudor (25 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata. În prezent, își continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră și acompaniament de lied la aceeași universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann (Artemis Quartet), prof. Frank-Immo Zichner și prof. Eric Schneider. Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel - prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano - Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional "George Enescu" de la București.
Proiectul "Moștenitorii României muzicale"
…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.
Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 20 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.
A doua direcție de dezvoltare este bursa "Moștenitorii României muzicale". În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa "Moștenitorii României muzicale", pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac - în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo - în 2021; în2022 - pianista Kira Frolu.
Începând cu anul 2023, ARTEXIM se alătură organizatorilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, susținând proiectele dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional "George Enescu".
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Hotnews, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, liternet.ro, spotmedia.ro, news.ro.