Nikolai Rimski-Korsakov la 175 de ani de la naștere
Cel mai tânăr compozitor din faimosul "Grup al celor cinci", alături de Mili Balakirev, Alexandr Borodin, Cezar Cui și Modest Musorgski, Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov rămâne ȋn istorie ca important șef de școală a muzicii ruse de la sfârșitul veacului XIX, o personalitate atât de influentă ȋncât ecouri ale creației sale pot fi detectate la Claude Debussy, Maurice Ravel și Paul Dukas; printre elevii săi de la Sankt Petersburg se numără Alexandr Glazunov, Serghei Prokofiev, Ottorino Respighi și Igor Stravinski, care i-a dedicat prima sa operă Privighetoarea, un fel de omagiu adus ultimei opere compuse de Rimski-Korsakov, Cocoșul de aur.
Cu o dragoste părintească și-a călăuzit nu doar elevii, același devotament l-a purtat prietenilor de la ȋnceput de drum, când entuziasmul pentru crearea unui stil național rusesc era covârșitor ȋn comparație cu modestele posibilități de punere ȋn practică. Rimski-Korsakov depune o muncă uriașă ȋn revizuirea, orchestrarea și editarea lucrărilor semnate de talentații Musorgski și Borodin: poemul O noapte pe muntele pleșuv, opera Boris Godunov sau opera Prințul Igor (cele mai importante exemple) se cântă și azi ȋn versiunile revizuite de Rimski Korsakov.
Ca și Debussy, visa de mic să devină marinar. După absolvirea școlii de cadeți a flotei din Sankt Petersburg devine ofițer ȋn Marina Imperială și timp de aproape 3 ani străbate mările și oceanele lumii, ajungând până ȋn America. Este și motivul pentru care marea rămâne una dintre tematicile preferate. Ȋn croaziere compune prima sa simfonie, un succes atât de mare ȋncât ȋl determină să-și vadă vocația ȋn muzică. La 27 de ani e numit profesor la Conservatorul din Sankt- Petersburg, moment descris ȋn "Cronica vieții mele" cu o franchețe debusolantă: "La ȋnceput niciunul dintre elevii mei nu și-a putut ȋnchipui că eu nu știu nimic, iar până când ar fi putut să se dumirească, ȋnvățasem deja ceva". Fugile scrise atunci au fost considerate "ireproșabile" de Ceaikovski!
Autorul celebrei suite Șeherazada, a volumului "Principii de orchestrație" (și azi ȋn uz), a operelor Sadko, Noapte de Ajun, Povestea țarului Saltan a fost un geniu al orchestrației care a inovat pe tărâmul armoniei romantice. Sonoritățile fermecate ale muzicii lui Nikolai Rimski-Korsakov ne deschid porțile spre reverie, spre o lume a legendelor nemuritoare.