Muzică romantică la Torino - joi, 10 aprilie, ora 21.30, în direct, la Radio România Muzical

Secolul al XIX-lea este adesea supranumit "secolul romantic" în literatura de specialitate, datorită faptului că majoritatea compozitorilor pe care îi asociem cu muzica romantică au activat în această perioadă de timp. Printre tendințele caracteristice acelui secol se poate observa și încercarea de auto-definire a identității naționale, mai ales în centrul și estul Europei - mai ales în a doua jumătate a secolului, cu argumente vizibile încă din 1848; aceste atitudini sunt vizibile, bineînțeles, și în muzica romantică: adesea, compozitorii încercau să cuprindă caracterul sau stilul unei zone geografice sau al unei tradiții muzicale în piese pe care le defineau în funcție de aceste caracteristici. Observăm două exemple edificatoare în concertul propus de Andrés Orozco-Estrada și Orchestra Simfonică Națională RAI pentru data de 10 aprilie, pe scena de la Auditoriumul "Arturo Toscanini" din Torino - un concert pe care îl vom difuza în direct, pe frecvențele Radio România Muzical.

Édouard Lalo este un nume cunoscut instrumentiștilor pentru, printre altele, prima lucrare a serii, ce o va avea drept solistă pe María Dueñas - Simfonia spaniolă op. 21 în re minor pentru vioară și orchestră. Alături de Concertul pentru violoncel și orchestră este vorba despre una dintre cele mai importante pagini pe care compozitorul francez, născut în 1823, le-a semnat. Societatea muzicală franceză s-a bucurat, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de prezența lui Pablo de Sarasate la Paris - violonistul și compozitorul a adus, cu lucrările sale, muzica spaniolă în atenția compozitorilor francezi. Recunoașterea acestui fapt o observăm chiar din faptul că Simfonia spaniolă de Lalo îi este dedicată lui Sarasate.

Felix Mendelssohn a vizitat insulele britanice de mai multe ori - însă prima dintre acestea a rămas întipărită în memoria compozitorului, fapt ce a condus la momentul în care a fost compusă cea de-a doua lucrare a serii: Simfonia a III-a op. 56 în la minor "Scoțiana", după cum mărturisea însuși compozitorul, într-o scrisoare adresată familiei: "În amurgul profund am mers astăzi la palatul unde Regina Maria Stuart a trăit și a iubit... capelei îi lipsește, acum, acoperișul. Iarba și iedera prosperă atât acolo, cât și la altarul spart la care Maria a fost încoronată Regină a Scoției. Totul este acum ruinat și descompus, iar cerul limpede se revarsă înăuntru. Cred că acolo mi-am găsit începutul Simfoniei «Scoțiene»."

Este vorba, deci, despre muzică romantică, propusă de unii dintre cei mai importanți tineri muzicieni de astăzi, alături de o mare orchestră europeană - toate acestea într-un concert pe care îl transmitem în direct, la Radio România Muzical, joi, 10 aprilie, începând cu ora 21:30.

Petre Fugaciu