Muzică de Chopin, Beethoven și Ignacy Feliks Dobrzyński, pe afișul festivalului 'Chopin și Europa sa'
Actuala ediție a festivalului "Chopin și Europa sa", inițiat în 2005, continuă să pună față în față muzica lui Frédric Chopin cu cea a autorilor foarte dragi acestuia (Bach, Mozart, Haydn, Bellini dar și Vojtìch Matyáč Jírovec, nume exotic astăzi dar pe care l-a purtat un strălucit și de mare succes artist din prima jumătate a secolului al XIX-lea). Festivalul urmărește, de asemenea, variatele influențe ce au modelat stilul chopinian, dar și influența lui Chopin asupra altor autori. De asemenea, constituie o vitrină a genurilor muzicale pe care artistul le-a iubit - opera, arta cântului, în general, genul concertant și muzica de cameră. În sfârșit, aduce în atenție o modă a secolului al XIX-lea, cea a aranjamentelor, parafrazelor și variațiunilor pe teme din lucrări binecunoscute în epocă. Dincolo de acestea, festivalul își asumă și o sarcină îndrăzneață, riscantă și provocatoare, în același timp - metamorfoza capodoperelor chopiniene în alte tipuri de sonorități. Toate acestea, în interpretări de primă ținută, atât pe intrumente contemporane, cât și istorice. O ofertă aproape copleșitoare a celor mai variate stiluri de interpretare, în special pentru muzica celui care patronează spiritual festivalul, ce-i aduce pe scene și pe laureații celei mai recente ediții a Concursului Chopin de la Varșovia alături de stele ale pianisticii mondiale. Între ei: Katia și Marielle Labèque, Nelson Goerner, Till Fellner, Yulianna Avdeeva sau Jan Lisiecki, pe care avem ocazia să-l ascultăm în transmisiune directă.
Vineri, 19 august 2016, urmărim, de la Sala Filarmonicii din capitala Poloniei, concertul oferit de Orchestra "Sinfonia Varșovia" condusă de Grzegorz Nowak. Protagonist - canadianul de origine poloneză Jan Lisiecki, cel care, în 1 ianuarie 2010, deschidea seria celebrărilor Chopin, la două veacuri de la nașterea sa, în chiar Żelazowa Wola, locului nașterii acestuia.
Programul îmbină spectacolul lucrărilor consacrate (Fantezia op. 13 de Chopin și Fantezia op. 80 de Beethoven) cu îndrăzneala de a repune pe afiș o creație ce vorbește despre zorii componisticii poloneze: Simfonia a II-a de Ignacy Feliks Dobrzyński, o realizare din 1831.
"Scena europeană", cu muzică poloneză și germană, vineri, 19 august, ora 19,00, în transmisiune directă de la Varșovia, doar la Radio România Muzical.
">