Marele violonist Augustin Hadelich va concerta ȋn direct, miercuri 16 ianuarie, de la ora 21.30

Un simfonic spectaculos, atractiv, cu multe carate vă invităm să ascultați live de la Centrul Lighthouse din Poole, un concert susținut de Orchestra Simfonică din Bournemouth cu Kiril Karabitz la pupitrul dirijoral. Sunt muzicieni de top, pe care i-am admirat ȋn repetate rânduri la Scena europeană, pentru că a trecut un deceniu de când acest ansamblu săltat de Constantin Silvestri ȋntre cele mai redutabile orchestre britanice se leagă fructuos de destinul dirijorului ucrainian, ȋn plină ascensiune și el (acum fiind și directorul muzical al Capelei de Stat din Weimar).

Una dintre senzațiile serii va fi apariția violonistului Augustin Hadelich, care ȋn urmă cu doi ani a fost artist rezident al acestei orchestre. Ȋn cronicile despre el se poate citi invariabil că este "unul dintre cei mai mari violoniști ai momentului". Are 34 de ani și a fost desemnat de Revista "Musical America" cel mai bun instrumentist al anului 2018, distincție precedată de titlul "Doctor Honoris Causa" a Universității din Exeter (2017), de Premiul Grammy pentru cea mai bună evoluție solistică (2016), de Premiul Warner pentru Muzică (2015)… așadar, o vedetă incontestabilă!

Născut la Cecina (Toscana) ȋntr-o familie de fermieri germani, Augustin Hadelich trăiește acum la New York și are cetățenie americană. Incendiul prin care a trecut la 15 ani era să-l omoare, momentele de cumpănă amplificându-i ȋnsă ambiția și determinarea. S-a ȋnscris Juilliard School din New York, la clasa lui Joel Smirnoff și ȋn 2006 a câștigat Medalia de aur la dificilul Concurs Internațional de Vioară de la Indianapolis, moment crucial ce i-a adus colabărări cu cele mai faimoase orchestre americane și europene, ca și cu dirijori importanți de la Herbert Blomstedt, Manfred Honeck, Sakari Oramo, la Andris Nelsons, Marin Alsop și Cristian Măcelaru.

"Concertul de Beethoven l-am cântat prima oară la 8 ani și de fiecare dată ȋl reiau cu plăcere pentru că fiecare moment al partiturii este prețios, ador mai ales partea lentă - una dintre cele mai frumoase pagini din repertoriul violonistic", declara ȋn toamna trecută interpretul pe care aveți ocazia să-l ascultați ȋn transmisiune directă. După pauză urmează seducătoarea Simfonia Domestică op. 53 compusă de Richard Strauss cu seninătate și umor, partitură ce va prilejui dirijorului Kiril Karabitz etalarea unor aprinse impulsuri energice și contraste pe măsură.


Monica Cengher