Lunchtime Concerts în exclusivitate la Radio România Muzical

Londra…36 Wigmore Street…cu alte cuvinte - Wigmore Hall - locul unde se află unul dintre cele mai importante edificii culturale din Marea Britanie, destinate promovării genului cameral.

Începuturi

Cu o capacitate de 552 de locuri, Wigmore Hall din Londra este recunoscută pentru acustica sa cristalină, pentru atmosfera sa intimă, dar și pentru interiorul său frumos. Inițial intitulată Bechstein Hall, a fost inaugurată în 1901 cu un recital susținut de virtuozul pianist și compozitor Ferruccio Busoni și de violinistul Eugène Ysaÿe. De la începutul secolului al XX-lea și până acum, au fost interpretate diverse opusuri instrumentale și vocale, de la cele preclasice la cele contemporane, dar și la cele de jazz. Totodată, pe această scenă, au evoluat nenumărați artiști, unii dintre ei fiind tineri muzicieni aflați la început de drum incluși în proiectul BBC New Generation Artists.

Proiecte

De 15 ani, la Wigmore Hall, se desfășoară și Competițiile Internaționale dedicate canto-ului (bienal) și Cvartetului de coarde (trienal), precum și programul destinat marelui public - Learning. Din 2005, a fost lansat și proiectul Wigmore Hall Live care, în 2011, a fost distins cu premiul Gramophone pentru Label of the Year.

Wigmore Hall și BBC

În decursul timpului, Wigmore Hall a dezvoltat și colaborarea cu BBC Radio 3, prin care numeroasele sale proiecte au fost preluate și transmise în direct, ascultătorilor din întreaga lume, cum ar fi și Lunchtime Concerts - seria de recitaluri desfășurate la orele prânzului în fiecare zi de luni a săptămânii.

Lunchtime Concerts în exclusivitate la Radio România Muzical

De 12 ani, seria de evenimente incluse în programul Lunchtime concerts, a fost preluată în exclusivitate de Radio România Muzical. Astfel, în 17 septembrie 2007 a fost transmis în direct primul recital în România, cel al pianistului Lars Vogt. O tradiție care continuă și anul acesta pe parcursul mai multor ediții ale emisiunii Concerte de 5 stele, începând cu 4 martie 2019. Astfel, veți avea posibilitatea să vă bucurați de noile versiuni interpretative ale unor importante opusuri camerale în versiunea realizată de sopranele Lucy Crowe și Karina Gauvin, mezzosoprana Catriona Morison, tenorul  Ilker Arcayürek, pianiștii Jonathan Biss, Alexander Gavrylyuk și Lara Melda, violoniștii Aleksey Semenenko și Tai Murray și Cvartetele de coarde Chiaroscuro, Juilliard, Pavel Haas și…Belcea.

Români la Lunchtime Concerts

Din 2001, în stagiunile seriei de recitaluri de prânz - Lunchtime Concerts - au figurat și câteva nume de artiști români, precum cel al violoncelistul Andrei Ioniță și mai ales cel al violonistei Corina Belcea, fondatoarea Cvartetului de coarde ce îi poartă numele; un ansamblu care între anii 1999 - 2001 a fost inclus și în proiectul BBC New Generation Artists.

Luni, 11 martie 2019, de la ora 15.00, Cvartetul de coarde Belcea este invitat să evolueze într-un program care marchează cei 100 de ani de la nașterea muzicologului Hans Keller - un nume de rezonanță al culturii engleze din secolul XX. Pe lângă Cvartetul nr. 3 op 94 în Sol major dedicat de Benjamin Britten lui Hans Keller, mai este inclus și Cvartetul op 76 nr. 2 în re minor de Joseph Haydn; un recital pe care aveți ocazia să îl ascultați și dvs. în direct la Radio România Muzical!

Așadar, vă invităm de la începutul lunii martie să participați la un duplex imaginar Londra - București, în direct sau în retransmisii, prin intermediul noii serii de recitaluri Lunchtime concerts prezentate de Ana Voinescu și Laura Ana Mânzat, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele. Concertul cameral susținut de Cvartetul Belcea va fi comentat în direct de Laura Ana Mânzat.

Octavia Galescu