Live: Muzicieni români implicați în concertul de gală '100 de ani de cultură Irlandeză în Marea Britanie'
"Irish Culture in Britain: A Centenary Celebration" - un concert de gală programat la Wigmore Hall din Londra
De ce doar un secol de cultură irlandeză pe teritoriul Marii Britanii? Probabil că cei care vor asista la prefața oferită de Ambasadorul Irlandei la Londra cu o oră înaintea începerii concertului de gală vor afla... Deocamdată noi nu putem decât să ne amintim cât de amplă și variată a fost această prezență culturală de-a lungul unei perioade mult mai îndelungate !
De altfel chiar programul celei de a doua părți a concertului oferă argumente în acest sens, anunțând pe afiș lucrări pentru pian de John Field (1782-1837), de Michael William Balfe (1808-1870) sau James Lynam Molloy (1837-1909)alături de piese tradiționale sau lucrări contemporane - una interpretată chiar în primă audiție absolută de Cvartetul "ConTempo", fiind comandată de Radioteleviziunea Irlandeză și Wigmore Hall compozitorului Gerald Barry.
In această gravură de epocă apare portretul compozitorului și pianistului irlandez John Field, primul autor de "nocturne" încredințate claviaturii.
Acest eveniment cultural de la Wigmore Hall are o semnificație specială, onorând memoria irlandezilor și britanicilor care au pierit de Paște, în 1916, în timpul Primului Război Mondial... (La Wigmore Hall, toată săptămâna este consacrată unor asemenea manifestări ce continuă seria celor prin care întreaga lume a marcat - începând din 2014 - centenarul primei conflagrații mondiale, cu impresionanta sa listă de eroi...)
Concertul de gală va avea la final și o altă notă festivă: decernarea medaliei "Wigmore Hall" mezzo-sopranei irlandeze Anne Murray ca recunoaștere a semnificativei sale cariere internaționale.
Numele unor artiști de prestigiu ai peisajului muzical irlandez, cu succese mult mediatizate dincolo de granițele acestei republici insulare apar pe afișul acestui concert festiv precis structurat: după imnurile celor două țări sunt anunțate pagini celebre de Franz Schubert, iar apoi - după pauză - o largă incursiune în zona muzicii irlandeze, cu o deschidere stilistică largă. Participarea unor vedete precum soliștii vocali Dame Ann Murray, Tara Erraught, Ailish Tynan, Robin Tritschler and Gavan Ring, a pianiștilor Finghin Collins și Jonathan Ware, a clarinetistului Michael Collins și a harpistei Lucy Wakeford se vrea o simbolică ilustrare a calității vieții muzicale irlandeze. Pe scena de la Wigmore Hall sunt așteptați în 21 aprilie și cei din Corul de la Royal Irish Academy of Music din Dublin ca și Corul de la Royal Academy of Music din Londra.
Cvartetul de coarde "ConTempo" alcătuit din Bogdan Șofei și Ingrid Nicola - viori, Andreea Banciu - violă și Adrian Mantu - violoncel a împlinit anul trecut două decenii de la înființare, a acumulat premii și succese internaționale, iar activitatea sa pe meleagurile irlandeze (unde foștii studenți ai Universității de muzică din București s-au stabilit de mai mulți ani) a fost una constantă și cu ecouri deosebite, ansamblul devenind "Cvartetul Radioteleviziunii Irlandeze". Ca de fiecare dată, întâlnirea cu acești muzicieni promite o excelentă ținută interpretativă, în deplină "rezonanță" cu tabloul unei asemenea gale festive.
Vă invit să ne bucurăm de pagini muzicale foarte cunoscute dar și de momente mai puțin familiare, în contextul unei eveniment artistic deosebit transmis în direct de la Londra, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, la Scena Europeană, în 21 aprilie, de la 21,30!