LIVE de la Paris: dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Augustin Hadelich
Prin intermediul transmisiunii directe a programului oferit de Orchestra Națională a Franței în 19 mai sub bagheta lui Cristian Măcelaru suntem și martorii unui eveniment cu alte semnificații, dincolo de cele strict legate de stagiunea acestei prestigioase instituții: este o seară de muzică franceză inclusă în ciclul organizat de Radio France și France Musique în cadrul manifestărilor prilejuite de președinția Consiliului Uniunii Europene pe care această țară o exercită până la finalul lunii iunie. Și în acest context, Biblioteca Națională a Franței aduce în fața publicului și într-o prezentare specială manuscrisul autograf al celor 3 schițe simfonice "Marea" - partitura lui Claude Debussy care figurează pe afișul acestei seri.
Picturalul rafinat al paginilor lui Claude Debussy este precedat de explozia de energie a unui veritabil "șlagăr" al repertoriului concertant pentru vioară, așa cum a fost (și este în continuare pe multe meridiane) "Simfonia spaniolă" de Edouard Lalo... Solistul acestui opus dedicat virtuozului Pablo de Sarasate (care l-a și interpretat în primă audiție în 1875 la Paris) este un multiplu laureat al competițiilor internaționale, a cărui carieră s-a conturat strălucitor nu numai prin talentul demonstrat de timpuriu de acest violonist ci și prin voința sa extraordinară de a depăși problemele pe care i le-a pus accidentul întâmplat pe când avea doar 15 ani... Augustin Hadelich - descendent al unei familii germane stabilite la o fermă în Italia - a suferit arsuri grave în urma unui incendiu declanșat de o explozie acasă; după luni de spitalizare și tratament în Germania (însumând cam un an de pauza în studiu, după cum povestea el însuși într-un interviu) nu i s-au dat speranțe prea mari că va putea relua ascensiunea sa violonistică dar, treptat, încercările sale au dat rezultate iar studiile în Statele Unite i-au continuat pregătirea. Programări pe scene dintre cele mai faimoase, înregistrări pe disc, colaborări cu ansambluri celebre și dirijori renumiți s-au adăugat în lista realizărilor remarcabile ale acestui muzician născut în 1984.
Intr-un "promo" filmat pentru acest concert, dirijorul Cristian Măcelaru sublinia că în deschiderea serii, programul se dorește și un omagiu adresat compozitorului francez Philippe Manoury, care va împlini (exact peste o lună) 7 decenii de viață; pe afiș apare o lucrare din 2017, cu un titlu pe care - astăzi - îl putem considera premonitoriu: "Stare de alertă" - o piesă pentru doi percuționiști și orchestră, în care, la final, interpreții vor apela și la... fluiere, nu doar la spectaculozitatea timbrală a unui arsenal impresionant de instrumente!
Dacă Lalo și Debussy vor figura și în programul oferit de Orchestre National de France, dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Augustin Hadelich la Compiegne - vineri și la Bourges - duminică, partitura franceză contemporană va fi înlocuită cu prima Rapsodie română de George Enescu!
Joi 19 mai, de la 21, la Scena europeană, trei ipostaze diferite ale peisajului muzical francez, sub semnul responsabilității interpretative.