Live de la Paris: Cristian Măcelaru dirijează Concertul din Champ de Mars, de Ziua Națională a Franței
In fiecare capitală, sărbătoarea națională are tradițiile sale, concretizate adesea și în manifestări artistice deosebite. Din 2013, Parisul a adăugat defilărilor, focurilor de artificii din 14 iulie, balurilor și altor concerte destinate unor mari mulțimi și un eveniment special consacrat repertoriului de factură clasică: un program mozaic cu pagini celebre, prezentat în aer liber în ambianța atât de populară din fața Turnului Eiffel. Protagoniști au fost Orchestra Națională a Franței, la care s-au adăugat Corurile Radio France și un mănunchi de soliști de mare prestigiu în fața unui public de sute de mii de oameni aflați pe esplanadă (manifestarea fiind gratuită) și a unor milioane de telespectatori și radioascultători care au urmărit transmisiunea în direct a acestui eveniment, pe care și Radio România Muzical l-a preluat, prin intermediul Euroradio.
După 2020 (când nu s-a permis accesul în Champ de Mars din cauza pandemiei) și 2021 (când rigorile sanitare au restrâns intrarea doritorilor în spațiul respectiv la doar 15.000) iată că în 2022 - la cea de a zecea ediție a acestei manifestări - lucrurile s-au normalizat iar la conducerea dirijorală a întregului program se află Cristian Măcelaru, actualul Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.
Este o seară specială, al cărei decor sonor prefațează faimosul spectacol vizual al artificiilor de la Tour Eiffel; o seară care se deschide - conform tradiției - cu un celebru marș de Berlioz și se încheie cu..."La Marseillaise" (deobicei în aranjamente deosebite, ca și alte momente incluse în desfășurarea muzicală). Sunt reunite pagini cunoscute, foarte îndrăgite de un public larg, cu o notă pregnantă de spectaculozitate - așa cum este și finalul din Concertul în la minor de Grieg (în care solistă este anunțată pianista Alice Sara Ott) sau ultima parte a Concertului pentru vioară și orchestră de Erich Korngold (care îl aduce pe scenă pe Leonidas Kavakos), partituri în care vor străluci liniile lirice ale violoncelului lui Gautier Capucon sau arii din opere și operete cu Nadine Sierra, Lea Desandre, Stanislas de Barbeyrac sau Erwin Schrott.
Compozitori francezi ai unor epoci diferite (de la Rameau la Ravel, de la Bizet la Jacques Offenbach, de la Cecile Chaminade la Germaine Tailleferre), unele creații care ne trimit cu gândul la viața capitalei franceze, autori din alte spații culturale (de la cele americane până la cele ucrainene), alături de Mozart sau Verdi sunt nume și titluri reunite în această succesiune muzicală atât de variată, care se dorește nu numai atrăgătoare ci de-a dreptul captivantă, pentru gusturi dintre cele mai diverse. Orchestra Națională a Franței, Corul academic și Corul de copii ale Radio France, soliștii serii și dirijorul Cristian Măcelaru sunt implicați în reliefarea acestei palete repetoriale diferențiate, cu muzică simfonică, de balet, de operă, concertantă, de film, traversând secole, din perioada Barocului până la deceniile actuale.
Sunt numeroase argumentele care fac din acest concert-eveniment preluat în direct de la Paris în 14 iulie, de la ora 22,15, unul care să vă rețină atenția până după miezul nopții... O sărbătoare a Franței revenind la normalitate, marcată și prin strălucirea evoluțiilor muzicale ale unor artiști foarte apreciați de viața muzicală pariziană, unii provenind din centre culturale aflate pe cu totul alte meridiane... printre care și cele românești !
Fotografii preluate de la Radiofrance