Live de la Copenhaga: tânărul dirijor Dmitry Matvienko și pianistul Andrey Gugnin
Probabil că despre tânărul dirijor Dmitry Matvienko (născut la Minsk în 1990) ați mai auzit vorbindu-se la Radio Romania Muzical; a figurat în luna iunie și în stagiunea Orchestrei Naționale Radio, după ce a câștigat anul trecut locul întâi și premiul publicului la concursul "Malko"de la Copenhaga, una dintre competițiile de dirijat de mare prestigiu în ultimele decenii. Premiul obținut în 2021în urma celor 4 etape ale concursului (incluzând aici și finala, în care s-au calificat doar 3 dintre cei 24 de participanți) i-a adus lui Dmitry Matvienko o serie de programări la conducerea diferitelor colective simfonice (13 din nordul Europei și în 11 pe alte meridiane) alături de o importantă sumă de bani și 3 ani de mentorat din partea lui Fabio Luisi, cel care se află la conducerea Orchestrei Simfonice Naționale Daneze.
Concertul din acest final de septembrie îl readuce pe tânărul născut în Bielorusia, (cu studii la Sankt Petersburg și Moscova - lucrând și cu orchestrele lui Vladimir Spivakov dar și a lui Yuri Bashmet, cu o activitate intensă și în domeniul operei) la pupitrul excelentului colectiv din capitala daneză. Fostul asistent al lui Vladimir Jurowski pentru noua montare a operei "Nasul" de Shostakovici la Munchen, a ales pentru acest program de la Copenhaga monumentala Simfonie a 4-a a compozitorului rus - lucrare cu o istorie frământată, datând din anii premergători celui de al doilea război mondial, supraviețuitoare a atacurilor din presa sovietică la adresa muzicianului, retrasă din repetiții, pierdută în perioada dramatică a anilor 40, reconstituită și prezentată abia în 1961... O opțiune repertorială asupra căreia pot "pluti" diverse conexiuni cu momentele actuale; categoric, o piatră de hotar a relației profesionale dintre dirijor și ansamblu, prin dificultatea partiturii, prin complexitatea susținerii dramaturgiei simfonice, de o amplă desfășurare!
Solistul serii are și el în palmares importante premii obținute la competiții de renume (Concursul "Beethoven" de la Viena - premiul II, Concursul Internațional de pian de la Sydney - unde a adunat câteva premii I la diferite categorii ale competiției, etc).
foto V. Baranovsky
Andrey Gugnin - născut în mai 1987 - s-ar fi îndreptat și el spre o carieră de matematician (ca și tatăl și fratele său) dacă profesoara sa de pian nu ar fi insistat să se axeze pe studii muzicale la Moscova, perfecționându-se apoi în Elveția și desfășurând o frumoasă activitate de concertist și de partener de muzică de cameră. Nu se află la prima sa colaborare cu dirijorul serii, alături de care va interpreta Concertul pentru mâna stângă de Maurice Ravel.
In deschiderea programului figurează o creație din 2015 semnată de Anna Clyne - compozitoare britanică, stabilită de mai mult timp la New York. La cei 42 de ani ai săi, muziciana nominalizată la premiile Grammy a acumulat deja 3 decenii... de când compune! Piesa "This Midnight Hour" a avut ca sursă de inspirație 2 poeme foarte diferite scrise de Charles Baudelaire ("Harmonie du soir") și, respectiv, Juan Ramon Jimenez... Interesante sunt sugestiile pe care autoarea a dorit să le reliefeze, pornind de la atmosfera diferită a tablourilor evocate.
Joi 29 septembrie, de la 20,30, Scena europeană vă propune o astfel de explorare a unor tendințe componistice și interpretative ale unor generații tinere prin intermediul transmisiunii în direct a concertului Orchestrei Simfonice Naționale Daneze, sub bagheta lui Dmitry Matvenko.