Live de la Liège: Oratoriul “Fericirile” de César Franck - eveniment dedicat celebrării a 200 ani de la nașterea compozitorului
E sărbătoare la Liège, orașul belgian în care, la data de 10 decembrie 1822 s-a născut César Franck - simfonistul romantic belgiano-francez, muzicianul considerat cel mai important compozitor pentru orgă după Johann Sebastian Bach. Și, după cum știm, nu doar creator, ci și interpret, un organist desăvârșit, faimos pentru improvizațiile de care se bucurau enoriașii bazilicii Sainte-Clotilde din Paris - biserica la care César Franck a fost angajat cel mai mult timp.
Iată că au trecut deja două secole de la nașterea lui César Franck, pe parcursul anului 2022 personalitatea acestuia fiind celebrată în întreaga lume prin concerte dedicate. La Liège au avut loc în acest an două momente de maximă importanță, publicul bucurându-se de ocazia de a asculta o lucrare rar interpretată din creația lui César Franck - Hulda, ce-a de-a treia din cele patru opere compuse de Franck, prezentată în luna mai, în formă concertantă, difuzată ulterior și de postul nostru. Iar recent, la finalul lunii noiembrie, spectatorii din Liège au putut urmări celebra Simfonie în re minor, de departe cea mai cunoscută și apreciată partitură a lui César Franck, care și-a consacrat creatorul în calitate de simfonist de excepție.
Noi, la Radio România Muzical, i-am acordat lui César Franck o filă de Calendar muzical, încă din 2 ianuarie, iar acum ne pregătim să ascultăm concertul vocal-simfonic ce marchează încheierea manifestărilor dedicate bicentenarului. Chiar de ziua lui César Franck, în 10 decembrie 2022, vom transmite în direct de la Filarmonica din Liège, Concertul susținut de Corul Național al Ungariei (pregătit de Csaba Somos) și Orchestra Filarmonică Regală din Liège, cu dirijorul maghiar Gergely Madaras la conducere - acesta fiind și directorul muzical al orchestrei. Evenimentul face parte dintr-o serie de două concerte, dintre care ultimul este cel preluat și de postul nostru.
Vom audia Oratoriul pentru soliști, cor și orchestră "Fericirile" de César Franck, o lucrare grandioasă la care își vor da concursul 8 soliști: soprana belgiană Anne-Catherine Gillet, mezzosoprana franceză Héloïse Mas, mezzosoprana elvețiană Ève-Maud Hubeaux, tenorul american John Irvin, tenorul francez Artavazd Sargsyan, baritonul sârb David BiŸiæ, basul belgian Patrick Bolleire și basul german Yorck Felix Speer.
Prima audiție a partiturii integrale a avut loc în 1893, după moartea compozitorului, oratoriul fiind considerat la acea vreme între primele trei capodopere ale muzicii, alături de Misa în si minor de Bach și opera Parsifal de Wagner. Lucrarea, cu o durată de aproximativ două ore este structurată în 9 părți (Prolog și Fericirile), ascultătorii devenind martorii unei discuții imaginate de Joséphine-Blanche Colomb - autoarea textului, între corul pământean și corul ceresc, cele două personaje colective comentând din perspective diferite cuvintele lui Iisus. Ansamblul coral este divizat în anumite momente, potențând caracterul dramatic al libretului; întâlnim astfel mici grupuri precum femeile păgâne, fariseii, tiranii, corul îngerilor sau corul sfinților. La rândul lor, soliștii întruchipează o paletă largă de personaje precum Hristos, o mamă, un orfan, îngerul iertării, îngerul morții sau Satana. Textul are la bază Fericirile extrase din Evanghelia după Matei.
Așadar, sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, vom avea privilegiul de a lua parte la un eveniment de mare anvergură, care ne va prilejui întâlnirea cu o partitură monumentală - Oratoriul "Fericirile" de César Franck -, pe care mult prea rar o regăsim pe afișele concertelor de pe mapamond.
Mai mult de atât, în pauza concertului voi purta un scurt dialog cu violonistul George Tudorache - concert-maestrul Orchestrei Filarmonice Regale din Liège. Muzicianul român a avut amabilitatea de a accepta invitația noastră de a fi în direct cu noi, telefonic, imediat ce va ieși din scenă.