Live de la Hanovra, Isabelle Faust în Concertul pentru vioară și orchestră de Antonín Dvoűák, cu Andrew Manze la pupitrul dirijoral
Tot mai des regăsim artiști specializați în sfera muzicii vechi, care traversează barierele stilistice și își oferă experiența marilor ansambluri orchestrale europene, uneori ocazional, alteori, după cum este și cazul dirijorului Andrew Manze, având o carieră care îmbrățișează ambele discursuri sonore, cel modern și al muzicii vechi. Este un nume pe care îl asociem viorii baroce și ansamblului The English Concert pe care l-a condus între anii 2003 și 2007, cunoaștem nenumărate înregistrări în care maestrul englez este solistul și directorul asociat al Academiei de Muzică Veche, dar cunoaștem și cealaltă față a medaliei, potrivit căreia Andrew Manze devine dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Helsinborg din anul 2006 și, în paralel, este dirijor invitat asociat al Orchestrei Simfonice BBC din Scoția. Un alt și foarte important capitol al carierei domniei sale începe din anul 2014, când devine dirijorul principal al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra, cu un contract mereu prelungit, care a avut ca punct terminus anul 2023.
Suntem în anul 2024 și am plăcerea să vă invit joi, 18 ianuarie, în Studioul Mare al Radiodifuziunii Germane din Hanovra, de unde vom prelua în direct un nou concert al acestui ansamblu condus tot de Andrew Manze, care o are ca invitată pe violonista Isabelle Faust, o somitate a lumii artistice care a debutat cu mai bine de 10 ani în urmă pe această scenă, acum revenind ca solistă a Concertului op. 53 în la minor pentru vioară și orchestră de Antonín Dvoűák. Este genul de artist total, care are acea înțelegere și cuprindere fără granițe în ceea ce privește repertoriul destinat viorii. Astfel încât o întâlnim fie alături de pianistul Alexandr Melnikov interpretând Sonatele de Ludwig van Beethoven, fie alături de ansamblul "Il Giardino Armonico" din Milano pentru integrala Concertelor pentru vioară și orchestră de Mozart, interpretând Partitele și Sonatele pentru vioară solo de Bach, Bela Bartok, Igor Stravinski alături de ansamblul Les Siècles condus de François-Xavier Roth. Aceasta pentru că repertoriul său cuprinde întreaga scală stilistică - de la muzica barocă la cea contemporană, adesea incluzând și prime audiții în aparițiile sale pe scenele lumii.
În partea a doua a concertului susținut în Studioul Mare al Radiodifuziunii Germane din Hanovra este programată Simfonia a II-a op. 63 în Mi bemol major de Sir Edward Elgar, "un pasionant pelerinaj al sufletului" potrivit autorului englez, opus dedicat unui rege. Se preconizează o lectură britanică, sub conducerea lui Andrew Manze, după cum a fost și Simfonia I în La bemol major de același autor interpretată în iunie 2022, tot la pupitrul Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra.
Vă semnalez, prin urmare, un concert de o mare anvergură, deopotrivă prin repertoriu, dar mai ales prin forțele angrenate - o echipă ideală potrivit organizatorilor, transmis în direct la Radio România Muzical.