LIVE: Andris Nelsons, Baiba Skride si Orchestra Simfonică din Boston la BBC Proms

Vedete in plan interpretativ si propuneri repertoriale deosebite - două coordonate care fac din concertul cu numărul 69 din actuala ediție a Festivalului PROMS unul special

Andris Nelsons

In noiembrie va implini 40 de ani dar cartea sa de vizită este una impresionantă. Fascinat de muzica lui Wagner de la vârsta de 5 ani (când a plâns la finalul operei Tannhauser) a studiat pian și apoi trompetă (de la 12 ani); a cântat ca bas-bariton în primul ansamblu de muzică veche din Letonia (înființat de mama sa) m a devenit trompetist în orchestra Operei din Riga iar din 2002 a devenit discipolul lui Mariss Jansons... Acestea ar fi doar câteva dintre etapele care au jalonat formarea unuia dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului. In 2003 era dirijor la Opera din Riga, au urmat contracte cu Nordwestdeutsche Philharmonie iar în 2007 era anunțat ca viitor dirijor la City of Birmingham Symphony Orchestra ! Debut la Metropolitan la 30 de ani, premieră la Festivalul de la Bayreuth apoi numirea sa ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston urmată de cea în fucția de Kapellmeister al ansamblului de la Gewandhaus din Leipzig (angajamente pe care le are în paralel și acum).

La Radio România Muzical vă puteți întâlni luni 3 septembrie cu bagheta lui Andris Nelsons și live dar și în câteva dintre înregistrările sale - el fiind "Interpretul zilei" (de la ora 12 și în reluare de la 23,30).

Violonista Baiba Skride

Colegă de generație cu dirijorul Andris Nelsons și venind din aceeași școală muzicală din Riga, Baiba Skride și-a continuat studiile la Rostock din 1995; a adunat un șir de premii la competițiile de vioară importante, menționând în primul rând Premiul I la Concursul "Regina Elisabeth" din 2001. Tot premiul I a obținut și la București, la competiția "Jeunesse Musicale", pe când avea 16 ani, iar în anul următor cucerea locul al II-lea la Concursul Internațional "Paganini". Virtuozitatea dar și sensibilitatea i-au fost apreciate pe marile scene de concert și de recital din lume! Faptul că celebrul Gidon Kremer i-a împrumutat cel de-al doilea Stradivarius pe care a cântat în cariera ei spune deja mult ! Actualmente folosește o altă violină aceluiași lutier din Cremona.

Omagiind personalitatea componistică a lui Leonard Berstein (muzicianianul născut acum un veac , cel care a făcut istorie în viața artistică americană și mondială) Orchestra din Boston aduce pe afișul de la Londra Serenada pentru vioară și orchestră, după "Simpozionul lui Platon" , o lucrare ce va răsuna în cadrul Festivalului PROMS doar pentru...a doua oară ! Un motiv în plus de a considera programul un eveniment deosebit, în partea a doua Andris Nelsons continuând itinerariul său stilistic prin scriitura simfonică a lui Dmitri Șostakovici cu Simfonia a IV-a în do minor op.43.

Luni 3 septembrie de la 21.30 - un arc peste Atlantic sugerat prin creațiile muzicale și interpreții transmisiunii directe de la Londra.