Laureați români ai Concursului internațional Concertino Praga

La Radio România Muzical, vă invităm la o ediție specială prin intermediul căreia îi veți cunoaște pe cei șase laureați români recenți ai Concursului "Concertino Praga", cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni până în 18 ani organizată de Radiodifuziunea Cehă și derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio. Înregistrările speciale realizate de fiecare radiodifuziune participantă cu tinerii instrumentiști aflați în perioada lor de formare sunt evaluate de un juriul internațional la începutul fiecărui an, stabilindu-se ierarhia pe baza căreia apoi se desfășoară Gala Concursului (cea pe care Uniunea Europeană de Radio o transmite în direct) și seria de recitaluri susținută în sudul Boemiei.

2007

Încă de la înființarea sa, în 1997, Radio România Muzical, în calitate de reprezentant al României în cadrul Uniunii Europene de Radio, s-a implicat și în realizarea acestui important proiect cultural european. Și rezultatele nu au întârziat să apară, deoarece, în 2007, după aproape 20 de ani, România a revenit în circuitul acestui concurs radio internațional, prin obținerea unei Mențiune de onoare de către pianista Cristiana Mihart.

Absolventă a Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" la clasa prof. dr. Ligia Pop și a ciclurilor de Licență și Master în Interpretare din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Sandu Sandrin (pian), prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și prof. univ. dr. Verona Maier (muzică de cameră), prof. univ. dr. Steluța Radu (acompaniament). Dorind să-și extindă orizontul claviaturii, a studiat doi ani orga și clavecinul (2012-2014), la clasa lect. univ. dr. Dan Racoveanu. Între anii 2007 - 2010 s-a perfecționat la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles, Belgia, avându-l ca mentor pe Jean-Claude Vanden Eynden. Începând din anul 2016, Cristiana Mihart a fost admisă ca doctorand în cadrul programului de cercetare al Școlii doctorale din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, având ca îndrumător pe prof. univ. dr. Dana Borșan.

2013

Anul 2013 a fost unul de bun augur, deoarece am obținut premiul întâi și premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse prin violonista Alexandra Bobeico și o altă Mențiune de onoare prin pianistul Cadmiel Boțac. 2013 a fost un an deosebit și pentru că în data de 16 iunie, Radio România Muzical a transmis pentru prima dată în direct Gala laureaților Concursului "Concertino Praga".

Născută într-o familie de muzicieni, Alexandra Bobeico și-a început formarea violonistică în cadrul Colegiului Național de Muzică "George Enecu" din București, sub îndrumarea profesoarelor Mihaela Tomescu și Elena Baltaga. Din anul 2009, a lucrat cu profesoara Galina Buinovschi din Chișinău, iar din 2011 a beneficiat de îndrumarea reputatului violonist și profesor Gabriel Croitoru. În paralel, a participat la cursuri de măiestrie cu personalități de seamă ale artei violonistice, precum Pierre Amoyal, Liviu Prunaru, Alexander Sitkovetsky, Emilian Piedicuță, Eduard Schmieder. Un rol deosebit în formarea tinerei violoniste l-au avut work-shopurile și concertele proiectului SoNoRo-Interferențe (Montepulciano, Italia, 2012, Portul cultural Cetate, România, 2013, Bad Endorf, Germania, 2014), dar și participarea în calitate de artist-invitat în cadrul turneelor proiectului SoNoRo Conac (2013-2015). În prezent, este studentă la Universitatea "Mozarteum" din Salzburg, la clasa profesoarei Lily Francis.

Cadmiel Boțac la doar 21 de ani, este una dintre marile speranțe ale pianisticii românești. În prezent este student în ultimul an la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, a obținut numeroase premii și diplome. Din 2010, când a obținut locul întâi la Concursul "Dinu Lipatti", a început o frumoasă colaborare cu Radio România Muzical continuată în 2013 prin participarea la Concursul "Concertino Praga" și în 2018 printr-o sesiune de înregistrări speciale pentru realizarea unui prim album discografic.

2016

La ediția din 2016 a Concursului Concertino Praga s-au remarcat alți doi tineri muzicieni români: violoncelistul Cornelius Zirbo prin obținerea Premiului al doilea și violonista Mălina Ciobanu printr-o altă Mențiune de onoare. Astfel, în data de 10 iunie 2016, pentru a doua oară, Radio România Muzical a transmis în direct Gala laureaților Concursului "Concertino Praga" de la Rudolfinum din Praga.

Cornelius Zirbo a început studiul violoncelului la Cluj Napoca, și-a continuat pregătirea în București, sub îndrumarea profesorului Octavian Lup, iar in prezent este la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu. Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes, în vara anului 2017. Este laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate desfășurate în Germania, Croația, Ucraina, Bulgaria. Un punct de reper a fost a fost acela când a participat la Paris, a participat la cursurile de măiestrie oferite de Gautier Capuçon, câștigător a numeroase distincții internaționale și inițiator al unui proiect de excelență prin Fundația Louis Vuitton.

Mălina Ciobanu are deja un palmares de invidiat. Născută la Iași, a început studiul viorii la Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă" din Iași sub îndrumarea prof. Catargiu Calistrat, apoi din 2013, a beneficiat de îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, iar din toamna anului 2017, este studentă a Academiei Barenboim - Said din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin. Mai mult de 45 de premii vin să susțină că este una dintre valoroasele tinere artiste din România, cu o capacitate de muncă ieșită din comun, cu ambiție și cu perseverență. În 2018, a participat la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo (Germania), cât și Festivalul Internațional "Encuentro de Santander Musica y Academia" (Spania). Pentru realizarea înregistrărilor speciale pentru participarea la Concursul internațional Concertino Praga, a colaborat cu pianista Andreea Butnaru.

2019

La începutul acestui an, tinerei pianiste Eva Garet la doar 12 ani i s-a decernat o Mențiune de Onoare, o adevărată performanță având în vedere nivelul ridicat al competiției, dar și specificul concursului, unde participanții sunt reprezentați de înregistrări realizate în studiourile posturilor de radio publice membre ale Uniunii Europene de Radio. Considerată copil-minune, Eva Garet este revelația pianisticii românești. În 2018, a debutat pe scena Sălii Radio, solistă într-un concert al Orchestrei de Cameră Radio, transmis în direct de Radio România Muzical. Este laureata a peste 40 de concursuri naționale și internaționale. S-a remarcat prin maturitatea interpretărilor sale și talentul nativ ieșit din comun.

Așadar, la Radio România Muzical vă așteptăm sâmbătă 1 iunie 2019, între orele 16.30-18.00 la o ediție specială dedicată celor șase laureați români ai Concursului "Concertino Praga", cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni până în 18 ani organizată de Radiodifuziunea Cehă și derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio, la care Radio România Muzical participă în calitate de reprezentant al României.

Octavia Galescu