EVENIMENTE

Jocurile Olimpice de vară de la Roma (1960)

Ion Ghițulescu (1930-2021)

Cea de-a XVII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Roma s-a desfășurat între 25 august-11 septembrie.

România s-a clasat pe locul 11, din 84 de țări prezente la olimpiadă și a cucerit 10 medalii:

3 medalii de aur: Iolanda Balaș la atletism, săritura în înălțime; Dumitru Pârvulescu la lupte greco-romane, 52 kg și Ion Dumitrescu la tir sportiv talere trap;

1 medalie de argint câștigată de Ion Cernea la lupte greco-romane, 57 kg;

6 medalii de bronz: Lia Manoliu la aruncarea discului; Ion Monea la box, 75 kg; Echipa de gimnastică artistică, formată din: Atanasia Ionescu, Sonia Iovan, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Schlandt, Emilia Vătășoiu; Leon Rotman la kaiac-canoe; Ion Țăranu la lupte greco-romane ; Maria Vicol la floretă individual.

Ion Ghițulescu, trimisul special al Radiodifuziunii la Jocurile Olimpice de la Roma 1960, sublinia lipsa de imparțialitate a arbitrilor în concursul de gimnastică și cita cotidianul francez "L'Équipe" care publicase în această chestiune un articol semnificativ, în care se spunea că maniera de arbitraj de la Roma a avut drept rezultat clar eliminarea din cursă a echipelor mici: "Arbitrii au făcut exces de zel pentru a face plăcere gazdelor." Probleme de arbitraj s-au înregistrat și la polo și box.

Din cauza căldurii excesive, Federația Internațională de Atletism a stabilit ca proba de 50 km marș, din cadrul Jocurilor Olimpice, programată aibă loc la 7 septembrie, ora 12,30, să se dispute seara, de la ora 17, când temperatura este mai scăzută. După caniculă, ploaia cădea în rafale și vântul sulfa puternic influențând desfășurarea întrecerilor de atletism. Iolanda Balaș își amintea că ziua în care a concurat a fost una ploioasă. Dimineața au fost calificările, iar seara finala. "Credeam că nu va mai fi nimeni în tribune pentru că săritura în înălțime era ultima probă a zilei, însă stadionul a fost plin. Am sărit 1,85, noul record olimpic! Și prima campioană olimpică din atletismul românesc!"

Ion Ghițulescu (n. 27 august 1930, București - d. 24 iunie 2021, București) jurnalist, comentator sportiv, realizator al emisiunilor radiofonice: Fotbal minut cu minut, Radioprogramul dimineții de la 6-8. Ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.

Vă invităm să vizitați pagina Emisiuni A-Z Emisiuni sportive, pentru a descoperi file importante din istoria Jocurilor Olimpice de la Roma 1960, așa cum au fost consemnate de Ion Ghițulescu.