'Interpreții Festivalului George Enescu' la 'Arpeggio' - din 15 iunie
De luni, 15 iunie, noua propunere estivală de emisiuni Radio România Muzical aduce Arpeggio într-o nouă prezentare, între 10,30 și 12,25 și, în reluare, de la 17 și 5 minute, de luni până vineri!
Punctul de interes este reprezentat, cu siguranță, de Interpreții Festivalului Enescu 2015, pentru că anticipăm marele eveniment al lunii septembrie ascultând înregistrări ale celor mai importanți dintre oaspeții Festivalului. Iar seria se deschide în forță cu imprimări ale celebrei Filarmonici din Berlin, care va concerta pentru prima oară în România pe 3 septembrie, sub bagheta lui Sir Simon Rattle, după 15 ani de negocieri în vederea acestei prezențe la București.
Cred că mulți dintre noi asociem, și acum, Filarmonica din Berlin cu imaginea lui Karajan și cu clasicele înregistrări video ale simfoniilor beethoveniene; instituția și-a consolidat, sub conducerea acestuia, statutul de orchestră de elită, impecabilă artistic și căreia nimeni nu-i punea în discuție (și cred că n-o face nici astăzi) marea autoritate în materie de repertoriu austro-german. Totuși, dincolo de imaginea de perfecțiune inaccesibilă pe care a creat-o Karajan, Filarmonica din Berlin este și altceva: o instituție vie, în pas cu timpul și, poate, chiar înaintea lui de multe ori, o instituție care s-a construit pe drepturile egale și pe deciziile de comun acord ale tuturor membrilor săi, care a făcut istorie dar o istorie care, dincolo de clasicitatea ei, ascunde multă culoare. Știți, spre exemplu, că decizia înființării orchestrei, în 1882, au luat-o instrumentiști care au hotărât să devină independenți, refuzând să mai călătorească la clasa a 4-a cu trenul?
În 2015, când are peste un secol de viață, Filarmonica din Berlin atrage în continuare atenția întregii lumi muzicale, care așteaptă ca cei peste 100 de membri ai ansamblului să se pună de acord, de perfect acord, asupra viitorului lor dirijor principal. În acest context vă propunem înregistrări din diferte etape ale poveștii ei și rememorarea celor mai semnificative etape din istoria instituției, unde a petrecut ceva ani, deloc puțini, după cel de-al doilea război mondial, și românul Sergiu Celibidache.
Și tot la "Arpeggio" veți avea de recunoscut, zilnic, Piesa zilei, în cadrul concursului pe care vi-l propune, on-air și on-line, în această vară, Radio România Muzical!