Înscrieri pentru concursul EBU Concertino Praga 2022

Uniunea Europeană de Radio ne-a trimis informații despre ediția din 2022 a concursului Concertino Praga. Concertino Praga este cea cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio, asociație care reunește radiodifuziunile publice europene. De-a lungul a peste 50 ani de istorie ai concursului, numeroși artiști români au participat și au și câștigat premii la această competiție.

Pentru 2022, competiția se adresează următoarelor categorii:

Instrumente solo

1. vioară, violoncel, pian, clavecin, acordeon, chitară și harpă - pentru tinerii care împlinesc 16 ani până la data de 16 septembrie 2022;

2. flaut, oboi, clarinet, fagot, trompetă, corn, saxofon și trombon - pentru tinerii care împlinesc 17 ani până la data de 16 septembrie 2022.

Concursul Concertino Praga se desfășoară ca o competiție de înregistrări puse la dispoziție de radiodifuziunile publice din fiecare țară membră UER. Pentru fiecare înregistrare audio, trebuie furnizat și un martor video; este recomandabil ca înregistrările să fie realizate în cadrul unor concerte/recitaluri.

Concursul nu se desfășoară pe categorii de instrumente; vor fi premiați cei mai buni participanți, indiferent de instrumentul la care cântă. Organizatorii cehi oferă pentru câștigători burse de la Academia de muzică clasică din Praga în valoare de 5000, 2800 și 1700 de euro pentru studiu sau pentru achiziționarea de noi instrumente. Câștigătorul absolut al concursului va înregistra un CD în studiourile Radiodifuziunii Cehe. Cei 4 finaliști ai concursului vor evolua la Praga, în septembrie 2022, urmând ca premianții să participe și la un turneu în Cehia.

Programul prezentat trebuie să aibă durata între 20 și 30 minute, să cuprindă piese la libera alegere, însă variate din punct de vedere stilistic, partituri originale, nefiind acceptate prelucrări, transcripții, reducții, etc. Este considerată un avantaj, de către organizatorii internaționali, interpretarea unei lucrări din repertoriul ceh.

Radio România Muzical, în calitate de reprezentant al României în cadrul Uniunii Europene de Radio, intenționează să realizeze o selecție națională pentru participarea la acest concurs.

Selecția se realizează exclusiv online. Candidații urmează să trimită până la data de 1 noiembrie 2021, la adresa octavia.galescu@radioromania.ro, următoarele informații: CV, inclusiv cu datele de contact ale candidatului și profesorului, programul propus, cu o durată între 20-30 minute, și o listă cu linkuri youtube unde pot fi vizualizate și ascultate interpretările propuse de candidați. Nu sunt acceptate decât partituri originale, fără transcripții, reducții, aranjamente, etc. Juriul nu ia în considerare calitatea strict tehnică a înregistrărilor audio-video, sunt deci, acceptate și înregistrări realizate cu mijloace tehnice neprofesionale.

Juriul, alcătuit din realizatori și managerul Radio România Muzical, va delibera în intervalul 2-14 noiembrie 2021. Pe 15 noiembrie 2021 vor fi anunțați candidații selectați care vor putea înregistra programul propus, în condiții profesionale, cu sprijinul Radio România Muzical.

Înregistrările astfel rezultate vor fi transmise către Uniunea Europeană de Radio până la data de 31 Martie 2022 data limită de înscriere pentru selecția internațională.

Radio România Muzical nu poate asigura corepetitori și nici eventuale ale costuri legate de transport și cazare, la nivel național.