Înscrieri pentru bursa Moștenitorii României muzicale – ediția a III-a
Rezultatele competiției pentru bursa "Moștenitorii României muzicale", acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera
Proiectul "Moștenitorii României muzicale", care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent peste 20 recitaluri și concerte la Sala Radio din București, precum și în centre culturale importante din țară, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și două duble CD-uri apărute în 2019 și 2021 la Editura Casa Radio.
Din 2020, sub egida "Moștenitorii României muzicale" se organizează și un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera.
În 2022, pentru a treia ediție a competiției "Moștenitorii României muzicale" s-au înscris 18 tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Ovidiu Andriș - manager interimar al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu - manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru - șef partidă Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director "Arcadia Chamber Music Classes", Dan Popescu - membru delegat din partea Rotary Club Pipera și compozitor, violistul Răzvan Popovici - violist și directorul executiv al Festivalurilor SoNoRo și Liliana Staicu - directorul Orchestrelor și Corurilor Radio.
În 2022, bursa în valoare de 4000 euro va reveni pianistei Kira Frolu, care va susține, de asemenea, și recitaluri la Sala Radio din București și la Filarmonicile din Timișoara și Brașov. Este invitată și în calitate de solistă a Orchestrei Filarmonicii "Transilvania", pe parcursul stagiunii 2023-2024.
Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii profesionale concurenților.
Violoncelistul Jan Sekaci primește invitația de a concerta în calitate de solist al Orchestrei de Cameră Radio și al Filarmonicilor din Brașov și Timișoara, iar în stagiunea 2023-2024, alături de Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj.
Soprana Aida Pascu și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița vor realiza înregistrări de studio, organizate de Radio România Muzical.
Clarinetistul Petru Pane și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița vor beneficia de burse SoNoRo.
Violonista Maria Marica, pianistul Nil Mladin și violoncelista Sofia Blându sunt invitați să formeze un trio, pregătit în cadrul unei burse Eufonia (Timișoara), cu concerte camerale la Timișoara și Brașov. De asemenea, trio-ul primește invitația de a participa la atelierul și concertele de muzică de cameră din cadrul 𝐀𝐫𝐜𝐚𝐝𝐢𝐚 𝐂𝐇𝐀𝐌𝐁𝐄𝐑 𝐌𝐔𝐒𝐈𝐂 𝐂𝐋𝐀𝐒𝐒𝐄𝐒 în vara acestui an.
Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.
Biografii
Pianista Kira Frolu (22 ani), este studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, din septembrie 2022 fiind acceptată în continuare la studii de master în cadrul aceleiași prestigioase instituții. De la vârsta de 15 ani a studiat la Purcell School for Young Musicians din Londra. Este câștigătoare mai multor competiții naționale și internaționale; în 2020 a fost finalistă în competiția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale", având astfel oportunitatea de a susține un recital și un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, evenimente preluate de Uniunea Europeană de Radio și difuzate de posturi europene prestigioase, precum BBC Radio 3. A debutat în concerte cu orchestra la vârsta de 15 ani; în 2021 a inițiat un festival de pian pentru tineri pianiști, cu dorința de a-i inspira pe viitorii pianiști și de a aduce înapoi în țară o parte din educația primită in străinătate.
Violoncelistul Jan Sekaci (21 ani), născut la Oradea, a studiat la Cluj și la București; în prezent este student al Academiei Barenboim-Said de la Berlin. Pentru al treilea an consecutiv, a fost invitat să participe la clasa de excelență a violoncelistului Gautier Capuçon, organizat de Fundația Louis Vuitton din Paris. Câștigător de competiții naționale și internaționale, este invitat în stagiunea viitoare ca solist al Orchestrei Filarmonicii din Praga.
Soprana Aida Pascu (22 ani) este studentă a Universității Naționale de Muzică din București. Deține medalia de aur la Vienna International Competition și marele premiu la Grand Prix George Enescu de la Paris. În toamna anului 2021 a participat la masterclass-ul Rainei Kabaivanska din Sofia, în cadrul căruia a avut oportunitatea să cânte în concerte la Opera din Plovdiv și Opera din Sofia. În prezent urmează masterclass-ul de tehnică vocală și interpretare al Rainei Kabaivanska, la Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi Tonelli, unde a primit o bursă de studiu din partea New Bugarian University. În 2021 a fost finalistă a competiției "Moștenitorii României muzicale", susținând concerte alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica din Brașov.
Violonistul Ștefan Șimonca-Oprița (21 ani), student la Hochschule für Musik din Saarbrücken, este discipolul violonistul David Grimal, care l-a invitat să facă parte din ansamblul Les Dissonances, începând cu anul 2017. Ștefan a fost concertmaestrul Les Dissonances la concertele din cadrul festivalului Enescu - ediția 2021, dar a avut și evoluții solistice, alături de David Grimal. Palmaresul său include apariții solistice alături de mari scene ale lumii internaționale; se remarcă prin interesul deosebit acordat muzicii lui George Enescu.
Clarinetistul Petru Pane (17 ani) este elev al Colegiului de muzică "George Enescu" din București și câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale. A debutat în concerte cu orchestra, în calitate de solist, în 2018. În 2022, a susținut primul său turneu național, în care a interpretat Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland.
Violonista Maria Marica (23 ani) a studiat la Cluj-Napoca; în prezent este studentă la Hochshule für Musik din Saarbrücken, la clasa profesorului David Grimal. S-a remarcat la numeroase competiții naționale și în concerte pe scene românești. În calitate de finalistă a competiției "Moștenitorii României muzicale" - 2021, a fost invitată să susțină un concert alături de Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj.
Pianistul Nil Mladin (22 ani) a studiat la București; în prezent este student la Academia Regală de Muzică din Londra. În palmaresul său: premii la concursuri naționale și apariții pe scene de concert românești și internaționale.
Violoncelista Sofia Blându (18 ani), elevă a Colegiului de muzică "Dinu Lipatti" din București tocmai a fost inclusă printre semifinaliștii Concursului internațional "George Enescu" - 2022. Are mai multe premii naționale și internaționale, precum și prezențe în recitaluri; din 2017, este membră a Orchestrei Române de Tineret.
***********************************************************
Radio România Muzical și Rotary Club Pipera anunță lansarea înscrierilor pentru a treia ediție a bursei "Moștenitorii României muzicale".
Bursa "Moștenitorii României muzicale", menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Valoarea bursei este de 4.000 euro și se acordă integral unui singur bursier.
Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei "Moștenitorii României muzicale"
Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 8 mai 2022.
Juriul va analiza aplicațiile în intervalul 9-26 mai, urmând ca în data de 27 mai 2022 să fie anunțat câștigătorul bursei.
Condiții de participare
Pot aplica interpreți români născuți între 1 ianuarie 1998 și 31 decembrie 2006, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent. Câștigătorii edițiilor precedente nu mai au dreptul de a participa la prezenta ediție.
Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.
Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.
Câștigătorul bursei va susține un recital la Sala Radio, ca parte a bursei obținute.
Juriul poate decide și asupra unor beneficii suplimentare oferite bursierului/finaliștilor: înregistrări speciale, concerte în stagiune, prezențe în emisiuni, susținerea candidaturii pentru titlul de "Tânăr artist al anului" la gala ICMA (International Classical Music Awards).
Înscrierea în competiție
Candidații vor trimite la adresa cristina.comandasu@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:
· Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă
· O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului
· Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului
· Cel puțin trei linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare - se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil), needitate, realizate începând cu luna ianuarie 2021
· Date de contact
· Fișa repertorială generală a candidatului
Juriul
Juriul este alcătuit din: Ovidiu Andriș - manager interimar al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu - manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru - șef partidă Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director "Arcadia Chamber Music Classes", Dan Popescu - membru delegat din partea Rotary Club Pipera, Răzvan Popovici - violist și directorul executiv al Festivalurilor SoNoRo și Liliana Staicu - director al Orchestrelor și Corurilor Radio.
Deciziile juriului nu pot fi contestate.
Informații suplimentare pot fi obținute la adresa cristina.comandasu@radioromania.ro.