Gabriel Fauré - 'Compozitorul săptămânii' între 3 și 7 noiembrie 2014
Gabriel Fauré - un muzician la cumpăna dintre veacuri
Gabriel Fauré era un copil în momentul în care Berlioz terminase de compus "Damnațiunea lui Faust" și adolescent atunci când Charles Darwin publica "Originea speciilor". Deși a trăit în secolul al XX-lea, compozitorul francez avea patru ani la moartea lui Chopin, iar de la stingerea din viață a lui Beethoven trecuseră doar 18 ani. În paralel cu Fauré, compozitori ca Wagner, Debussy sau Schönberg au revoluționat într-un fel sau altul muzica, "Ritualul primăverii" fiind prezentat în 1913 de Stravinski, cu unsprezece ani înainte de trecerea în eternitate a lui Gabriel Fauré. De aceea nu trebuie să ne surprindă faptul că muzica lui a fost descrisă ca punte între Romantismul târziu și Modernismul din prima parte a secolului al XX-lea.
Satisfacțiile profesionale apar târziu
Ultimii ani din viață artistul i-a petrecut într-o Europă devastată de primul război mondial. Totuși, din punct de vedere al recunoașterii în plan profesional, aceștia au fost cei mai buni ani din viața compozitorului - perioada în care a fost numit mai întâi profesor de compoziție și apoi Director al Conservatorului din Paris, în care a scris multe dintre cele mai apreciate opusuri ale sale (poate nu și cele mai cunoscute de publicul larg, care tinde să prefere lucrările de tinerețe ale compozitorului); au fost anii în care compozitorul, organistul și pianistul Gabriel Fauré și-a dovedit și calitățile pedagogice, printre studenții săi numărându-se George Enescu, Maurice Ravel și Nadia Boulanger. Compozitor de talent, care s-a străduit să îmbine elementele tradiționale cu cele ale muzicii moderne și în demersul său a creat câteva dintre cele mai rafinate opusuri din repertoriul muzicii franceze, Fauré este, așadar, și unul dintre muzicienii care au influențat o generație de asemenea extraordinară de compozitori.
Pagini muzicale celebre din creația lui Fauré - în emisiunea Arpeggio
Printre cele mai cunoscute și iubite creații semnate Gabriel Fauré se numără "Pavana", Recviemul, piesa "Après un rêve", suita "Pelleas și Melisande", dar și "Siciliana" pentru violoncel și pian - toate acestea regăsindu-se, alături de alte opusuri ale compozitorului francez, în programul emisiunii "Arpeggio" din săptămâna 3-7 noiembrie 2014. În fiecare zi de luni și până vineri dedicăm, așadar, ultimele 55 de minute ale emisiunii, de la ora 12.00, lui Gabriel Fauré și muzicii sale.