Silvia Șerbescu este Interpreta Zilei la Radio România Muzical - 22 aprilie 2015
Silvia Șerbescu se înscrie în seria portretelor marilor figuri ale culturii românești, fiind o pianistă care a apărut în muzica românească la sfârșitul celui de-al treilea deceniu al secolului a XX-lea, într-o perioadă în care publicul era atras de artiștii străini.
A debutat în 8 aprilie 1928, în postura de solistă a Filarmonicii din București, condusă de Ion Nonna Otescu. În acel moment a reprezentat o neașteptată surpriză, tânăra pianistă situându-se la nivelul celor mai buni instrumentiști de peste hotare. Tehnica modernă a fost cea care a impresionat de la bun început în cântul ei.
A urmat, în paralel cu Facultatea de Matematică, cursurile Conservatorului, pe care l-a absolvit în 1924 la clasa prof. Constanța Erbiceanu. Un an mai târziu, pleacă la Paris, unde studiază, la École Normale de Musique de Paris, cu recunoscuții pianiști și pedagogi Alfred Cortot și Lazare Lévy.
În anii următori, Silvia Șerbescu cântă cu regularitate, fie ca solistă a Filarmonicii bucureștene, fie în recitaluri sau ca parteneră de scenă a lui George Enescu. În afara țării, pianista a concertat în Italia, Turcia, Finlanda sau Suedia.
În octombrie 1962, în cadrul manifestărilor muzicale prilejuite de Centenarul Debussy, a susținut în sala Ateneului Român un memorabil recital cuprinzând ciclul integral al celor 24 de Preludii ale compozitorului francez. Ca și lucrările creatorilor francezi, muzica spaniolă a reprezentat pentru Silvia Șerbescu, un adevărat "domeniu de predilecție".
Caracterul solemn, amploarea sunetului, forța și siguranța execuției - sunt cuvinte folosite pentru a-i descrie fiecare interpretare. În 22 aprilie 2015 marcăm cei 50 ani de la trecerea sa la cele sfinte printr-o ediție specială a rubricii Interpretul Zilei, începând cu ora 10:00. Lucrări de Isaac Albeniz, Claude Debussy și Serghei Prokofiev sunt propunerile realizatoarei emisiunii Arpeggio, Irina Cristina Vasilescu, pentru a construi portretul pianistei Silvia Șerbescu.