In memoriam Valentin Gheorghiu

Pentru foarte mulți melomani, numele lui Valentin Gheorghiu este învăluit - de ani buni - ca într-un abur de legendă… Nu neapărat longevitatea activității sale pe tărâm muzical ci sentimentul de perenitate al ARTEI sale, distincția, discreția și generozitatea mesajului muzical rostit atât de firesc, atât de clar, adresat cu naturalețe și sinceritate, fără excese ci cu un uriaș respect față de Muzică dar și față de cei care o primesc… Ascultându-l cântând (și în cazul său acest verb are parcă o autenticitate aparte) aveai sentimentul că harul acestui OM deosebit a slujit cu o imensă responsabilitate Muzica încredințată de autor hârtiei cu portative… Poate părea banală o astfel de afirmație - ca aspirație firească a oricărui interpret - dar în cazul acestui artist s-a simțit mereu noblețea și eleganța, nota de distincție dar și devotamentul care a reliefat și autenticitatea trăirii expresive și inteligenta și rafinata ei rostire pe claviatură…

Pianistului, compozitorului, organistului, membrului în zeci de jurii internaționale, artistului academician i se cuvin ample pagini biografice; Radio România Muzical îi omagiază memoria prin Muzica sa.

Pentru mulți dintre iubitorii artei sunetelor, numele lui Valentin Gheorghiu a însemnat în primul rând cel al pianistului, cu o bogată și îndelungată carieră solistică și camerală în țară și în străinătate. De fiecare dată pe scenă ne-a demonstrat că în fața muzicii este un jeune homme, care avea însă și acea înțelepciune deosebită și acea noblețe remarcabilă cu care a slujit muzica, nu s-a slujit niciodată de ea; muzica interpretată de Valentin Gheorghiu pare - în profunzimea ei - un gest de Credință, o adâncă devoțiune și sinceritate. Pășea pe podium simplu, elegant, cu prestanța dar și gentilețea unui autentic Domn dar și cu naturalețea celui care venea parcă la o întâlnire cu cei apropiați lui: pe de o parte partiturile muzicale pe care le transforma în sunete cu acel ton cald, inconfundabil pe care pianul îl avea sub degetele sale iar pe de alta, toți cei care iubeau Muzica și veneau să îți îmbogățească spiritul prin intermediul ei…

Cu ani în urmă, dirijorul Horia Andreescu a relevat importanța lui Valentin Gheorghiu pentru lumea muzicală românească:
«Generații dinaintea noastră s-au bucurat că au putut să asculte pe George Enescu sau pe Dinu Lipatti, sau pe George Georgescu sau Silvestri - amândoi dirijând. Iată că și noi am avut bucuria să-l avem pe Valentin Gheorghiu.»

Fără a preda, a reprezentat de fapt o veritabilă școală...

Cu un deceniu în urmă, la aniversarea celor 85 de ani de viață ai pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu, violoncelistul Marin Cazacu spunea: «Am crescut, de fapt, profesional prin ceea ce reprezenta la momentul respectiv Valentin Gheorghiu. Eu și toată generația mea îi suntem datori pentru nivelul extraordinar pe care l-a înfățișat muzicii românești și, mai ales, calitatea umană pe care a dovedit-o toată viața. Îmi vine în minte o glumă pe care domnia sa a făcut-o cândva, când trebuia să cântăm împreună. Îmi spunea, cu umorul care-l caracterizează: "Știi, când eram copil, toată lumea îmi spunea ca sunt copil-minune. Acum, că mai cânt la vârsta asta, toată lumea spune ca sunt bătrân-minune." Eu îi spun: "Dragă Valentin, ai fost o minune în fiecare zi!" Să nu uităm însă că Valentin Gheorghiu a compus, nu foarte mult, și compozitorului Valentin Gheorghiu care nu era foarte încrezător uneori în forțele domniei sale îi amintesc un lucru: maestrul Pascal Bentoiu, un mare compozitor român, mi-a spus după ce i-am cântat o sonată compusă de Valentin "Dacă Valentin s-ar fi ocupat mai mult de compoziție, ne făcea praf pe toți!"»

Valentin Gheorghiu - un Maestru... O formulă de adresare mai des utilizată astăzi decât (poate) am crede necesar; o dovadă de respect pentru valoarea artistică remarcabilă, ca un "soclu" pe care Timpul îi așează pe cei aleși prin Harul lor ! Acel har care reușește să exprime Autenticul , Simplitatea, Firescul... care îți descoperă Ție - ca ascultător - nu numai Frumusețea artei sonore ci și onestitatea propriilor emoții "trezite" de sonoritățile claviaturii "îmblânzite" de vraja unui Mare Artist . Și fără să vrem, cuvintele alunecă spre metaforă în încercarea de a surprinde inefabilul muzicii sale.

Noblețetea frazelor muzicale vine parcă dintr-un gând rostit către sine, din acea nevoie de a se adresa - cu un evident Respect, chiar cu Venerație, dar și cu o Sinceritate desăvârțită ... Ascultându-l, ți se relevă generozitatea Muzicii : nu te copleșește ci te ... învăluie protector, te face mai puternic, mai demn, mai bogat în trăiri, poate chiar mai adânc în gânduri și sentimente. Cât de multă cunoaștere muzicală, câtă știință interpretativă și componistică s-a "dizolvat ", s-a împletit cu talentul pentru a se ajunge la naturalețea și distincția acesui profil artistic, modelat parcă și din robustețe și din poezie... Arta lui Valentin Gheorghiu nu apelează la puterea de convingere ; o asculți și...îți devine credință în Adevărul și Valoarea Muzicii.

Darnic mereu cu muzica făurită, Valentin Gheorghiu a fost însă mult mai reticent în privința cuvintelor, camuflând adesea modestia sa într-o atitudine ce părea ...rezervată.

Ca acele rare cristale perfecte care nu au nevoie de o expunere specială pentru a lumina - având parcă în interior acea energie magică, acea strălucire discretă, Muzica țesută mirific sub degetele pianistului Valentin Gheorghiu ne-a călăuzit spre Autentic, spre Adevăr artistic, făcându-ne să descoperim nu numai frumusețea și simplitatea , forța și profunzimea universului sonor ci și Visarea și Avântul ascunse poate în sufletele fiecăruia dintre noi. Când îi asculți rostirea interpretativă ți se dezvăluie - într-o atât de firească expresie muzicală - virtuțile dramatice și poetice ale partiturilor tălmăcite, cizelate până la o maximă simplitate a formei stilistice.

În 17 iulie a plecat dintre noi Omul dar ne-a lăsat nouă, tuturor, ARTA sa.

A fost greu de ales acum doar câteva dintre înregistrările sale - altele decât cele incluse în seria "Intâlnirilor cu capodopere" - emisiunile pentru care a avut în 2017 amabilitatea de a încredința microfonului și puține cuvinte ale sale!

Ipostaze sonore cu Valentin Gheorghiu - interpret și compozitor încearcă să ilustreze cele două ediții In Memoriam, difuzate sâmbătă 22 iulie de la ora 10 (cu reluare la 22) și duminică 23 iulie de la 10 (reluarea emisiunii fiind la 19)


Anca Ioana Andriescu