In memoriam Sir Neville Marriner la 'Poveștile de succes ale muzicii' - 9 și 16 octombrie
Sunt întâlniri pe care nu le poți avea decât o singură dată în viață. Acele întâlniri a căror esență, oricât de persuasiv și de detaliat ai descrie-o, scapă limbajului. Pentru că aura lor este rezultanta unor emoții, unor stări speciale, a unor gesturi minimale poate, priviri, înțelesuri... Poate că doar beția înălțimilor sau profunzimea adâncurilor, trăite pe viu, pot egala sentimentul copleșitor de a te afla în imediata apropiere a unei "legende vii", după cum ar suna caracterizarea cea mai scurtă și cea mai șablonizată a unei personalități de nivelului dirijorului Neville Marriner. Sunt acele întâlniri pe care le aștepți, trec ca prin minune, dar te marchează pentru tot restul existenței.
În această categorie pot include întrevederea de aproximativ 20 de minute pe care mi-a acordat-o Sir Neville Marriner, dirijorul care - cel puțin în percepția mea - deși a lucrat pentru perioade semnificative de timp cu ansambluri precum Orchestra de Cameră din Los Angeles, Orchestra din Minnesota sau Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart, se confundă cu formația pe care a înființat-o, a dirijat-o timp de decenii iar acum o conduce din poziția de Președinte de onoare - Academia St. Martin in the Fields. Această impresie, a întregului Sir Neville Marriner - Academia St. Martin in the Fields, este accentuată cu siguranță de numărul impresionant de înregistrări realizate împreună, ce i-a determinat pe critici să vorbească despre dirijorul britanic și despre orchestra sa ca despre cei mai prolifici muzicieni în materie de imprimări.
Născut în anul 1924 la Lincoln, orașul în care a văzut lumina zilei un al simbol al muzicii engleze - compozitorul William Byrd -, în comitatul Lincolshire, Neville Marriner a studiat la Londra și la Paris. După război, când a luptat în armata britanică, a început să-și construiască o carieră ca violonist de Cvartetul de coarde Martin, Ansamblul Jacobin și în formația London Mozart Players, în paralel cu postul de membru al Orchestrei Simfonice din Londra. Experiența de violonist în orchestră și concertele susținute sub bagheta unor dirijori precum Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwangler și Herbert von Karajan, l-au pregătit pentru realizarea vieții sale - Academia St. Martin in the Fields.
În emisiunea Poveștile de succes ale muzicii, duminică 9 și 16 octombrie, de la ora 10.00, vă invit să (re)ascultați dialogul pe care l-am purtat cu maestrul Marriner pe parcursul Festivalului Beethoven de la Bonn, din octombrie 2010, completat cu înregistrările regretatului dirijor.