In memoriam Mihaela Ursuleasa

Pe 2 august 2012 se ridica la ceruri una dintre cele mai apreciate pianiste române ale ultimei perioade, la o vârstă mult prea tânără, 33 de ani - Mihaela Ursuleasa. Câștigătoarea Concursului Internațional de Pian Clara Haskil, ediția 1995, Mihaela Ursuleasa a fost unul dintre copiii minune ai muzicii românești, formată sub îndrumarea profesoarei brașovene Stela Drăgulin. La vârsta de 12 ani, după ce a câștigat Premiul al II-lea la Concursul de pian de la Senigallia, din Italia, Mihaela Ursuleasa a fost invitată să studieze la Viena de către celebrul dirijor Claudio Abbado, care a sfătuit-o pe foarte tânăra pianistă să renunțe temporar la concerte și să se concentreze pe studiu. Rezultatul acestei perioade a venit în 1995 - la Concursul Clara Haskil de la Vevey, unde Mihaela Ursuleasa s-a situat pe prima poziție.

Evoluția sa a culminat cu concerte susținute la Carnegie Hall din New York, la Wigmore Hall din Londra, dar și cu colaborarea cu ansambluri precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, Orchestra Națională a Franței și Orchestra Filarmonicii din Londra.

În anul 2010, Mihaela Ursuleasa a primit Premiul Echo Klassik pentru albumul său de debut, intitulat Piano&Forte. La doar un an distanță a urmat o altă apariție discografică - albumul Romanian Rhapsody. Ne amintim de temperamentala Mihaela Ursuleasa, despre care criticul Harold Schonberg spunea că răspândește "bucuria de a trăi" în opusuri de Franz Schubert, Béla Bartók și L. van Beethoven, la Arpeggio, pe 2 august, începând cu ora 10.30 și în reluare, de la 17.05.

Monica Isăcescu