In memoriam Ludovic Bacs - Polifonii, 3 iulie 2015
Impresionant și neostentativ
Universul dirijorului Ludovic Bacs rămâne unic în cultura noastră și prin amplitudinea repertorială. În cele șase decenii de carieră artistică, a abordat toate stilurile și genurile cu putință, la un nivel foarte înalt. Nu cunosc vreun alt șef de orchestră român care să-și fi dovedit știința, pasiunea și valoarea în lucrări atât de diferite ca limbaj, începând cu cele din perioada renașterii și până la lucrările contemporane. Ceea ce-l singularizează pe Ludovic Bacs nu ține doar de anvergura repertorială, ci și de calitatea versiunilor sale: vibrante, pline de sevă și culoare, cu detalii ce trădează un pătrunzător spirit arhitectural.
Radio - a doua casă
Ludovic Bacs a scris istorie în Societatea Română de Radiodifuziune: în 1958 a fost angajat ca violist în Orchestra Națională Radio, cântând sub bagheta lui Silvestri; un an mai târziu, a devenit dirijorul Orchestrei de Cameră Radio (pe atunci Orchestra de Studio), ansamblu pe care l-a condus și din fotoliul de director artistic (1962-1980). De-a lungul anilor și-a pus semnătura pe zeci de mii de minute de muzică, acum daruri prețioase ale fonotecii noastre. Memorabile rămân concertele cu oratoriile lui Johann Sebastian Bach, integrala simfoniilor mahleriene, operele prezentate în concert, de la "Încoronarea Popeei" de Claudio Monteverdi, la "Jertfirea Iphigeniei" de Pascal Bentoiu, de la "Orfeu" de Christoph Willibald Gluck, la "Iona" de Anatol Vieru - ar fi câteva exemple. A iubit muzica actuală, realizând un număr impresionant de prime audiții; practic, toți compozitorii români au fost promovați de Ludovic Bacs.
Musica Rediviva
Ludovic Bacs a fost primul care a inițiat în România un ansamblu profilat pe lucrări ale muzicii vechi. În 1966 a fondat "Musica Rediviva" aducând din Germania instrumente baroce. Uneori a cântat el însuși la viola da gamba sau la blockflöte; mai important este însă că a repus în viața concertistică un tezaur transilvănean foarte prețios. De la aranjamentele destinate ansamblului "Musica Rediviva", Ludovic Bacs a prins gustul compoziției. Cea mai amplă lucrare a sa a finalizat-o cu vreo 15 ani în urmă: Missa pentru soliști, cor și orchestră.
Ne luăm rămas bun de la minunatul om Ludovic Bacs!
Ultima sa creație, imprimată la noi în 2011, poartă un titlu răscolitor: "Un veșnic rămas bun" pentru soprană și cvartet de coarde. Primul și ultimul vers este același: "De la bun început ne luăm rămas bun".
Polifonii, vineri, 3 iulie, în FM și online, de la ora 13.05