In direct: Dirijorul Edward Gardner la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra
Muzică britanică ne propun Orchestra Filarmonică in Londra și dirijorul Edward Gardner, în concertul care va avea loc miercuri 25 ianuarie la Royal Festival Hall din Londra, transmis în direct și pe frecvențele noastre prin Uniunea Europeană de Radio. Nu miră această opțiune repertorială având în vedere demersul cunoscut al dirijorului englez, de a promova pe scenele de acasă și pe cele europene, muzică semnată de autori autohtoni. Mai exact, concertul va debuta cu o primă audiție londoneză a "Preludiului solemn" de Samuel Coleridge-Taylor , compozitor și dirijor de culoare născut la Londra în 1875, sprijinit la începutul carierei de Sir Edward Elgar și de criticul și editorul August Johannes Jaeger, care îl considera geniu; Samuel Coleridge-Taylor a trăit doar 37 de ani, a vizitat de trei ori Statele Unite ale Americii unde a fost primit ca un erou, supranumit "Mahler al Africii", în primul turneu din anul 1904 având privilegiul rar pentru un artist mulatru de a fi invitat la Casa Albă de către președintele Theodore Roosevelt.
În programul serii figurează și Concertul pentru pian și orchestră de Michael Tippett , finalizat în 1955, de asemenea cu un background extrem de interesant . Compozitorul se declara inspirat de pianistul Walter Gieseking, într-una dintre repetițiile sale din anul 1950 ca solist al Concertului nr.4 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven. Beethoven și opera "The Midsummer Marriage", la care Michael Tippett a lucrat în paralel, au fost germenii structurali pentru acest concert, al cărui solist va fi Steven Osborne, unul dintre cei mai valoroși pianiști ai momentului din Anglia. De origine scoțiană, el s-a lansat în circuitul internațional după ce a câștigat în anul 1991, Concursul Internațional Clara Haskil. Cartea sa de vizită cuprinde concerte și turnee alături de prestigioase orchestre pe trei continente, recitaluri camerale, peste 30 de albume lansate sub sigla Hyperion, în 2013 fiind premiat de Societatea Filarmonică Regală din Londra, ca instrumentist al anului.
Ultima parte a concertului de la Royal Festival Hall din Londra este dedicată Simfoniei I în La bemol major de Sir Edward Elgar, "succes imediat și fenomenal", potrivit presei timpului. Mă refer la prima audiție din 3 decembrie 1908, când Hans Richter a dirijat Orchestra Hallé, urmată patru zile mai târziu de premiera londoneză, același Hans Richter căruia Elgar i-a dedicat această simfonie, fiind la pupitrul Orchestrei Simfonice din Londra. Este un opus foarte des (aș spune cu mândrie) interpretat în concerte și în egală măsură înregistrat pe disc, un prim album datând chiar din anul 1931, când compozitorul dirija aceeași Orchestră Simfonică din Londra. A atras imediat atenția și la nivel internațional, simfonia fiind imediat prezentată la New York, Viena, Sankt Petersburg, Leipzig, Chicago, Boston și Toronto. Aceeași perseverență în promovarea acestei Simfonii de Edward Elgar apare din anii '80 până în prezent, cele mai reprezentative nume de dirijori oferind versiuni adesea comparate și adulate de cei mai exigenți dintre melomani. Edward Gardner se alătură acestei pleiad, (Bernard Haitink, André Previn, Vladimir Ashkenazy, Constantin Silvestri, Leonard Slatkin, Daniel Barenboim), la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra, într-un concert cu siguranță de neuitat, transmis în direct la Radio România Muzical, miercuri 25 ianuarie, de la ora 21,30.