În direct de la Praga - "Recviemul de război" de Britten marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Războaiele mondiale au traumatizat generații întregi - acesta este faptul istoric acceptat de oricine discută astăzi războiul din Ucraina. Printre artiștii care au încercat să surprindă zădărnicia războiului în secolul trecut se numără și Benjamin Britten, compozitorul englez cunoscut în timpul vieții pentru pacifism. „Recviemul de război” pe care acesta l-a semnat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial este lucrarea aleasă de Filarmonica din Praga pentru a marca un an de la invazia începută de Rusia.

Pe scena Auditoriumului „Rudolfinum” din Praga, Orchestra „Philharmonia” și Corul Filarmonicii din capitala cehă vor fi dirijate de Lukáč Vasilek. Mai degrabă cunoscut pentru dirijatul de cor, absolvent de dirijat și muzicologie, Lukáč Vasilek este, din 2007, dirijorul principal al Corului Filarmonicii din Praga, ansamblu alături de care a înregistrat discuri primite cu entuziasm în presa de specialitate. Dincolo de colaborarea cu acest cor, în 2010 Lukáč Vasilek a fondat și ansamblul vocal „Martinù Voices”, cu un repertoriu divers, de la muzică veche și până la lucrări contemporane.

Dirijorul ceh a semnat, alături de cele două ansambluri, înregistrări importante cu muzica lui Bohuslav Martinù, CD-uri ce au fost lăudate de revistaGramophone”, „BBC Music Magazine” și „Diapason”. Alături de cele două ansambluri vor evolua : soprana Susanne Bernhard, tenorul Kyle van Schoonhoven și baritonul Arvid Fagerfjäll.

Soprana Susanne Bernhard, născută în München, a absolvit Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din orașul natal, debutând în 1997 în rolul „Susanna” din opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. De-a lungul anilor a evoluat în spectacole diverse, de la lucrări semnate de Giuseppe Verdi și până la opere de Franz Schreker. Pe lângă activitatea lirică, soprana poate fi urmărită constant pe scene de concert, în lucrări camerale sau vocal-simfonice, abordând atât lieduri, cât și oratorii.

Tenorul american Kyle van Schoonhoven este unul dintre tinerii soliști apreciați de presa din Statele Unite pentru sonoritate, prospețime și frazare. Repertoriul său este unul divers, evoluând în opere de Richard Wagner, Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Richard Strauss, Georges Bizet, Dmitri Șostakovici sau Giuseppe Verdi, printre alții. Apreciat de cotidianul „The New York Times”, muzicianul a beneficiat de o educație întreprinsă în totalitate pe tărâm american, debutul său european având loc la Opera din Rouen.

Tânărul bariton Arvid Fagerfjäll, născut în Suedia în 1991, este absolvent al unor importante instituții de învățământ din Hanovra, Leipzig și Florența. Printre profesorii săi se numără Regina Werner-Dietrich, Peter Anton Ling și Monica Thomasson. Muzicianul a participat, de-a lungul anilor, la mai multe competiții de lied, fiind participant la Cursurile Internaționale de Măiestrie „Udo Reinemann” și, totodată, și laureat al bursei de studii „Larsén-Todsen”, administrată de Academia Regală de Muzică din Suedia.

Marți, 21 februarie, începând cu ora 20:30, sub egida emisiunii Scena europeană veți putea asculta un opus ce a rămas, din păcate, la fel de relevant acum, pe cât era în 1962, când a avut premiera - „Recviemul de război” de Benjamin Britten, în direct de la Praga, cu Orchestra „Philharmonia” și Corul Filarmonicii din Praga, la Auditoriumul „Rudolfinum” din capitala Cehiei, sub bagheta lui Lukáč Vasilek.


Petre Fugaciu