În direct de la Manchester, violoncelista Alisa Weilerstein

Concertul face parte din stagiunea cu numarul 159 a faimoasei Orchestre Hallé, fondată de Sir Charles Hallé, cu o primă apariție la târgul public din oraș, în ianuarie 1858. Performanțele artistice ale Orchestrei Hallé au continuat de atunci și ar putea fi rezumate, în primul rând în numărul de concerte pe care le-a susținut anual, în jur de 70 la "The Bridgewater Hall" din orașul de reședință, Manchester, și peste 40 de-a lungul Marii Britanii sau în turnee pe mapamond.

Din anul 2000, Orchestra Hallé are privilegiul să fie condusă de Mark Elder, considerat de presa engleză ca o forță regeneratoare pentru ansamblul său, pe care a reușit sa îl modernizeze și să îl ridice în câțiva ani la cele mai înalte standarde. El ne propune pentru concertul din18 ianuarie, creații de Dmitri Șostakovici, Patru romanțe op.46 după poeme de Puskin, Concertul nr.1 op.107 în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră iar după pauză, Simfonia a-5-a op.47 în re minor.

Solista serii, Alisa Weilerstein, s-a afirmat încă din copilarie, a interpretat la vărsta de 13 ani Variațiunile "Rococo" de Piotr Ilici Ceaikovski împreuna cu Orchestra din Cleveland, în 1997 a debutat la Carnegie Hall. A studiat cu Richard Weiss și în paralel cu studiile muzicale, a absolvit facultatea de istorie la Columbia University. Diagnosticată pe când avea doar 9 ani cu diabet de tip 1, ea desfășoară o activitate intensă de suținere a Fundației pentru cercetări în domeniul diabetului juvenil.

Critica de specialitate, o caracterizează pe Alisa Weilerstein "capabilă să transmită emoții puternice atât în lucrările tradiționale pe care le abordează cât și în creațiile contemporane interpretate". Ea este și o pasionată a muzicii zilelor noastre, combină precizia tehnică în interpretare cu o expresivitate aparte și cu multă pasiune.

Joi, 18 ianuarie, ora 21.30, în direct la Radio România Muzical. 

Laura Ana Mânzat