Dirijorul John Eliot Gardiner și violistul Antoine Tamestit în concert la München, Scena europeană, 22 mai

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze propune un concert de zile mari pentru că îi are invitați pe dirijorul John Eliot Gardiner și violistul Antoine Tamestit, într-un program eminamente romantic, cu lucrări de Hector Berlioz și Franz Schubert.

Șef de orchestră cu o longevitate de peste cinci decenii, John Eliot Gardiner, unic și atipic ca profil, face parte din grupul celor mai selecți specialiști ai muzicii renascentiste și baroce și din această pasiune a fondat Corul Monteverdi (1964), ansamblul "English Baroque Soloists" (1975) dirijând toate genurile muzicale de la madrigale, la operă și cantate, de la concerte la suite instrumentale. Chiar de curând a fost ovaționat la Carnegie Hall (1 mai) unde a prezentat în concert opera "Orfeu" de Monteverdi - compozitor pe care-l consideră "un Shakespeare al muzicii".

Gardiner nu agreează apelativul de "arheolog al muzicii" și în fața orchestrei adoptă o atitudine autoritară, desigur cu politețea și cu umorul specifice englezilor. Până acum a semnat 250 de albume discografice, dintre care integralele cu simfonii de Beethoven, Schumann și Berlioz au avut un impact percutant. Pentru parcurgerea repertoriului din secolul XIX a fondat în 1989 "Orchestra Revoluționară și Romantică" (denumire ce poate stârni un zâmbet ironic), în același timp însă, dirijează cele mai mari orchestre ale lumii; bunăoară Simfonia a IX-a de Franz Schubert (inclusă în programul de la München) a imprimat-o cu Orchestra Filarmonicii din Viena.

Dacă se vrea un succes garantat cu Simfonia "Harold în Italia" de Hector Berlioz, atunci se apelează la violistul Antoine Tamestit (născut în 1979) și la desăvârșita sa măiestrie etalată pe instrumentul construit de Stradivarius în 1672. Este un interpret de mare rafinament și anvergură ce conferă strălucire și cantabilitate deopotrivă, într-un fel incredibil de încântător.

Vă invit să ascultați, prin urmare, Scena europeană , vineri de la ora 21.00 - o quasi transmisiune directă de la Sala "Hercules" din München, deoarece concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze va fi susținut cu o seară înainte, însă Uniunea Europeană de Radio îl oferă spre difuzare după 24 de ore; sunt detalii tehnice mai puțin importante în comparație cu valoarea interpreților și frumusețea programului.


Monica Cengher